Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Atejas lietu ministrija

© F64

Kamēr moralizētāji moralizē, mēness aptumšojas, bet planēta Zeme turpina burāt izplatījumā, Latvijas birokrātus ķēris apskaidrības zibens.

Jau vairākas nedēļas pilsoņi uzjautrinās par plāniem ieviest totālu un bezkompromisa ķemertiņu kontroli. Ja šis Māršala plāna līdzinieks piedzīvos konsekventu realizāciju, tad pēc dažiem gadiem valstī bezdarba problēma tiks nocirsta pašā saknē, jo tiks ieviests jauns amats - ateju inspektors. Protams, līdz tam vēl tāls ceļš ejams - profesiju klasifikatorā jāsacer profesijas apraksts, pēc tam jārada darba uzdevumi, formas tērpa dizains (to vislabāk pasūtīt starptautiski atzītam modes māksliniekam), jāiekārto kabineti un pārvietojamās dušas - ja nu nozares profesionāļiem darba gaitās gadīsies nosmērēties. Jāuzsver plāna pozitīvā iezīme - ir virzība, ir mērķis, nepieciešami vien tehniskie risinājumi.

Ja nopietni, nu velns viņu zina (gan jau ka nezina), kas ar to domāts. Aprindām pietuvināti ļaudis zīlē, ka plāns kontrolēt sausās atejas radies vai nu kaut kur Briseles gaiteņos, rūpēs par ekoloģiju, vai arī tepat partiju pelēko kardinālu satrauktajos prātos, lai apmierinātu liberālo partiju vēlmi iegūt pār sabiedrību vēl lielāku kontroli. Praksē tas ož pēc visīstākā ķemertiņa, kas ar lielgabala zalvi bliezīs pa Latvijas ciemu trūcīgajiem iedzīvotājiem. Varētu domāt, ka sirdsmājiņa ir kāda neparasta ekoloģiska ekstra - pamatā gan tas ir Latvijas iedzīvotāju reālās rocības apliecinājums. Vai tiešām kāds nopietni tic tam, ka lauku mammīte savā īpašumā, kura tirgus vērtība ir apmēram 5000 eiro, bet kuru arī par tādu naudu nepērk neviens, tagad veiks varenas pārbūves, lai apmierinātu Rīgas birokrātu prasības pēc vāterklozeta? Ierīkot visus šos tā sauktos septiķus taču maksā tūkstošiem eiro. Ja neticat, piezvaniet uz sludinājumu serverī ss.com norādītajiem tālruņiem! Diezin vai šādiem nolūkiem kāds dos ātro kredītu. Bet varbūt dos? Un ekonomika sils, un IKP augs? Ja ar šādiem paziņojumiem klajā nāktu narkomāns Pēterītis, tas šķistu visumā atbilstoši viņa domāšanas līmenim. Ja to dara valsts birokrātiskais aparāts - interesanti, ko viņi tādu osta vai pīpē? Tak ne jau ķemertiņu!

Pieminēju nekrietno sludinājumu portālu ss.lv, kas tagad ir kļuvis par ss.com. No malas skatoties, šis pasākums izskatās pēc tādas kā sludinājumu biznesa tirgus pārdales. Paņemam aiz astes lielāko tirgus spēlētāju, piežmiedzam, un ņiprie mazuļi uz viņa fona varēs izplesties saskaņā ar Mērnieku laiku viedo mācību. Saprastu, ja vēl amatpersonas skaidri pateiktu - portāla īpašnieki muhļī ar nodokļiem, kreiso grāmatvedību un ko tur vēl. Bet skaidrojumi ir tādi-nekādi. Lietoto auto tirgotāji vakar nāca klajā ar paziņojumu, ka valsts ss.lv dēļ nedabūjot ap 50 miljonu nodokļos, kas būtu jāieņem no lietotu auto pārdošanas. Bet ss.lv jau netirgo auto. Tur savus sludinājumus publicē pilsoņi un firmas, kas grib tos pārdot. Droši vien arī negodīgi. Bet ne jau sludinājumu publicētājs tur vainojams. Blēžu kungiem un firmām, lai publicētu sludinājumu, ir jāizveido savs profils ar e-pastu, mobilo tālruni, auto pirms pārdošanas ir kāds īpašnieks. Ir pietiekami daudz iespēju negodīgos auto tirgoņus tvarstīt gan pēc viņu norādītajām koordinātām, sludinājumu daudzuma, CSDD datubāzēm. Ja Ķengaraga pensionārei tantei Dusjai pieder četrdesmit astoņi vieglie auto, varbūt vērts paskatīties šajā virzienā. Aizejot uz Uzņēmuma reģistru, tur bieži vien izskatās kā tādā pensionāru ballītē. Krievvalodīgs zicpriekšsēdētājs opis knapi var kājas pavilkt, bet reģistrē kārtējo firmu.

Godīgi sakot, man ir tādas aizdomas, ka, šausminoties par negodīgiem auto tirgoņiem, neviens no šo izteikumu autoriem ar to nedomā ļaudis, kas pārdod sievietei auto ar tik vecām riepām, ka no tās ārā lien korda diegi. Runa, visticamāk, ir par tiem, kas nemaksā nodokļus. Kopš reiz pirms gadiem padsmit nopirku uz līzinga lietotu vāģi, kam kristālgodīgie auto tirgotāji pa nakti atlika vietā angļu lukturus, bet viņu meistars diagnostikā diagnosticēja neesošu air bag, neviens man neiestāstīs, ka brauktu auto ir droši pirkt firmā. Auto es, protams, salaboju, kalpoja ilgi, bet kādam ticēt šajā valstī laikam jau ir lieka greznība - visviens, vai tas ir godīgs firmas pārstāvis vai valsts ierēdnis.