Noilguma dēļ nesoda pirmklasnieka piekaušanā vainoto Jaunjelgavas pusaudzi

Vecumnieku novada domes administratīvā komisija vienam no diviem pusaudžiem, kas tiek vainoti Jaunjelgavas pirmās klases skolnieka piekaušanā, nekāds audzinoša rakstura piespiedu līdzeklis netika piemērots, savukārt viņa mātei uzlikts kopumā 120 latu naudassods.

Vecumnieku novada domes administratīvās komisijas vadītāja Līga Šķiliņa aģentūru LETA informēja, ka līdzīgi kā gadījumā ar Jaunjelgavas skolēnu arī Vecumnieku novada zēna lietā kopš notikušā pagājuši vairāk nekā divi mēneši, tāpēc Administratīvā komisija nevar piespriest viņam nekādu sodu.

"Notikums bija 22.aprīlī, bet lietu mēs saņēmām tikai 25.jūnijā - pēc diviem mēnešiem un trim dienām, un tad mēs to tikai saņēmām," skaidroja Šķiliņa.

Tāpat viņa pauda, ka lietā esot daudz nesakritību, un apšaubīt šo lietu ir pamats gan cietušā zēna ģimenei, gan vainotā zēna ģimenei. "Mūsu novada ģimene vainu neatzīst, un savā ziņā pamatoti, jo lietas apstākļos ir vairākas nesakritības, piemēram pretrunīgi atšķiras notikumu laiki, tāpat, pieļauju, ir pamats neapmierinātībai arī cietušā zēna ģimenei," skaidroja Vecumnieku administratīvās komisijas vadītāja.

Viņa uzskata, ka ģimenēm ir pamats pieprasīt pārskatīt šo lietu.

Šķiliņa informēja, ka zēna mātei bija noformēti divi administratīvā pārkāpuma protokoli par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu saistībā ar zēna uzvedību divos dažādos gadījumos. Par vienu gadījumu viņai piemērots 20 latu naudas sods, bet par otru - 100 latu naudas sods.

Kā ziņots, šodien Vecumnieku novada domes administratīvā komisija slēgtā sēdē lēma par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļa piemērošanu Jaunjelgavas vidusskolas pirmklasnieka piekaušanā iesaistītajam Vecumnieku novada puisim, kurš no skolas pagaidām nav atskaitīts.

Jaunjelgavas novada domes priekšsēdētājs Guntis Libeks aģentūru LETA iepriekš informēja, ka Jaunjelgavas vidusskolas direktore Lauma Mīlīga, kura ir arī novada domes deputāte, atteikusies pildīt domes lēmumu par Vecumnieku novada zēna izslēgšanu no Jaunjelgavas vidusskolas un iesniegusi domē lūgumu pārskatīt domes lēmumu par izslēgšanu, ko varētu skatīt augustā. Tāpēc piekaušanā iesaistītais piektklasnieks no Vecumnieku novada pagaidām nav izslēgts no skolas.

Jau ziņots, ka saistībā ar vardarbības gadījumu Jaunjelgavas vidusskolā Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) piespriedis administratīvo naudas sodu skolas direktorei, aģentūrai LETA pastāstīja IKVD vadītāja Inita Juhņēviča, neatklājot precīzu soda naudas apmēru, bet tas ir līdz 100 latiem.

Savukārt Jaunjelgavas novada domes Administratīvās komisijas vadītājs Voldemārs Kurtišs iepriekš informēja, ka administratīvā komisija otram no diviem pusaudžiem, kas tiek vainoti pirmās klases skolnieka piekaušanā, nekādu audzinoša rakstura piespiedu līdzekli nepiemēroja, savukārt viņa mātei uzlikts 50 latu naudassods.

Kopš notikušā pagājuši vairāk nekā divi mēneši, tāpēc Administratīvā komisija nevar piespriest viņam nekādu sodu, iepriekš skaidrojis Kurtišs.

Kā ziņots, Valsts policija ierosinājusi piemērot audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus diviem nepilngadīgajiem, kuri Jaunjelgavas vidusskolā nodarīja miesas bojājumus 1.klases skolēnam.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa aģentūru LETA informēja, ka 22.aprīlī policijā saņemtas ziņas par miesas bojājumu nodarīšanu mazgadīgam Jaunjelgavas vidusskolas skolēnam, kuru fiziski iespaidojuši divi nepilngadīgie vecāko klašu audzēkņi.

Lietā veikta pārbaude, tostarp saņemts tiesu medicīnas eksperta atzinums, kurā norādīts, ka cietušajam nodarīti maznozīmīgi miesas bojājumi, kas nav radījuši nopietnus fiziskās veselības traucējumus.

Izvērtējot pārbaudes rezultātus un tiesu medicīnas eksperta atzinumu, konstatēts, ka abi nepilngadīgie izdarījuši administratīvo pārkāpumu, kas paredzēts Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā - maznozīmīgu miesas bojājumu tīša nodarīšana. Līdz ar to atbildīgajām Vecumnieku un Jaunjelgavas pašvaldību institūcijām tika nosūtīta administratīvā pārkāpuma lieta, lai lemtu par audzinoša rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu abiem nepilngadīgajiem.

Administratīvā pārkāpuma protokols noformēts arī abu nepilngadīgo mātēm par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu, kas paredz brīdinājuma izteikšanu vai naudas sodu līdz simt latiem. Lēmums tika nosūtīts izskatīšanai atbildīgajām pašvaldību institūcijām.

Jau ziņots, ka aprīlī Jaunjelgavas vidusskolā notika incidents, kurā piekauts 1.klases skolēns.