"Veselības nodokļa" ieviešanas likumprojektu iesniegs valdībai

Veselības ministrija (VM) šonedēļ plāno nodot valdības rīcībā obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanai nepieciešamo likumprojektu, aģentūru LETA informēja veselības ministre Ingrīda Circene (V).

Likumprojekts ir izstrādāts, informēja ministre. Plānots, ka šonedēļ ministrija saņems pētījumu ar padomiem veselības apdrošināšanai nepieciešamo IT risinājumu ieviešanā, papildinās likumprojektu un līdz nedēļas beigām iesniegs to Valsts kancelejā.

Kā ziņots, 16.aprīlī valdība atbalstīja VM ieceri ieviest veselības nodokli, to nodalot no spēkā esošās iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmes. Vienlaikus valdība noteica, ka iezīmētajai daļai jābūt mazākai par 3,65%, kā to sākotnēji vēlējās VM.

Uzdevums noteikt konkrētu iemaksu likmi un ienākumus, no kuriem ir aprēķināmas valsts veselības apdrošināšanas obligātās iemaksas, pēc valdības sēdes tika dots Finanšu ministrijai (FM). FM par minētajiem rādītājiem vēl jāiesniedz informatīvais ziņojums Ministru kabinetam.

Plānots, ka obligātā veselības apdrošināšana tiks ieviesta jau 2014.gadā - sākotnēji gan pilotprojekta veidā.

VM sola, ka, ieviešot valsts veselības obligāto apdrošināšanu, kopējais nodokļu slogs nepalielināsies. Apdrošināšanas iemaksas tiks novirzītas tieši veselības aprūpes budžetā, un tās tiks veiktas trīs veidos - iemaksu maksās darbinieks un darba devējs, valsts pati veiks iemaksas jeb apdrošinās noteiktas personu grupas, vai arī nodokļu nemaksātājs, kurš vēlēsies iekļauties sistēmā, pats veiks iemaksas 240 latu apmērā gadā.

Valsts apdrošinās kopumā 20 iedzīvotāju grupas, tostarp bērnus vecumā līdz 18 gadiem, pensionārus, personas, kuras kopj bērnu ar invaliditāti, cilvēkus ar 1., 2., un 3.grupas invaliditāti, bezdarbniekus, pilna laika studentus vecumā no 18 līdz 30 gadiem, personas no 18 līdz 25 gadiem, kuras iegūst vispārējo profesionālo izglītību, politiski represētos, kā arī personas, kuras atrodas ieslodzījuma vietās, un vēl 11 cilvēku grupas.

Tikmēr neatliekamās medicīniskās palīdzības minimums tiks nodrošināts ikvienam iedzīvotājam neatkarīgi no nodokļu maksāšanas fakta. Neatliekamās palīdzības minimums iekļaus neatliekamo medicīnisko palīdzību, veselības aprūpi konkrētām diagnozēm, piemēram, grūtniecēm, pacientiem ar tuberkulozi, cukura diabētu, noteiktām infekciju, psihiskām, onkoloģiskām saslimšanām un citām diagnozēm.

VM sola, ka ieguvumi no jaunās veselības aprūpes finansēšanas sistēmas būs šādi: taisnīgums veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanā, jo nodokļu maksātāji saņems vairāk, lielāki budžeta ieņēmumi un lielāks veselības aprūpes budžets, veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības uzlabošanās - mazākas rindas, mazāki pacientu līdzmaksājumi, lielākas algas mediķiem -, kā arī sakārtota nodokļu sistēma un mazināta ēnu ekonomika.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais