VUGD veiks izlases ugunsdrošības pārbaudes Latvijas slimnīcās

© F64 Photo Agency

Ņemot vērā ugunsgrēku Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) nolēmis veikt izlases pārbaudes vairākās Latvijas slimnīcās, aģentūrai LETA pastāstīja VUGD preses sekretāre Inga Vetere.

Viņa atgādināja, ka šogad pavasarī veiktas plānotās ugunsdrošības pārbaudes, un kopumā inspektori pārbaudīja 70 slimnīcas. VUGD nosūtīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un Veselības ministrijai informatīvās vēstules ar apkopojumu par ugunsdrošības stāvokli to pārraudzībā esošajās iestādēs.

Vēstulē ministrijas aicinātas pievērst pastiprinātu uzmanību ugunsdrošībai ārstniecības iestādēs un pakāpeniski veicināt ugunsdrošības uzlabošanu arī citos ministriju pārraudzībā esošajos objektos.

Toreiz tika konstatēts, ka četrās slimnīcās nav apmācīta atbildīgā persona par ugunsdrošību, piecās ir neatbilstošs nodrošinājums ar ugunsdzēsības aparātiem un inventāru. Tāpat piecās slimnīcās nebija darba kārtībā stacionārā ugunsdzēsības sistēma, astoņās nebija veikti elektroinstalācijas pretestības mērījumi, četrās nebija darba kārtībā iekšējā ugunsdzēsības apgāde. Vēl četrās ārstniecības iestādēs nebija izstrādāts civilās aizsardzības plāns, bet 15 iestādēs ir nepieciešami labojumi civilās aizsardzības plānā.

Ņemot vērā, ka ugunsdrošības pārbaudes veiktas salīdzinoši nesen, visās slimnīcās pārbaudes netiks veiktas, bet tikai izlases kārtībā, norādīja Vetere. Pagaidām nav zināms, kad pārbaudes varētu pabeigt.

Jau ziņots, ka 2.augustā no rīta Stradiņa slimnīcas 32.korpusa pagrabā izcēlās ugunsgrēks, kura dēļ slimnīcā uz laiku tika izsludināts ārkārtas stāvoklis. Korpusa pagrabā ugunsdzēsēji atrada 66 skābekļa balonus, no kuriem 23 bija eksplodējuši. Negadījumā cieta divi slimnīcas darbinieki, kas guvuši apdegumus, septiņi cilvēki izglābti, bet vēl vairāk nekā 170 evakuēti.

Stradiņa slimnīcas vadītāja Rūta Valtere ir izteikusies, ka ugunsgrēka izcelšanās iemesli ir ļoti neskaidri, jo telpa, kurā izcēlās ugunsgrēks un sprāga skābekļa baloni, ir pilnībā no dzelzsbetona. Valtere atteicās sniegt versijas, kāpēc varētu būt izcēlusies nelaime, jo nav saņemti ekspertīžu vērtējumi un atbildīgās iestādes turpina izmeklēšanu. Tāpat viņa atturējās atbildēt, vai ugunsnelaimes izraisīšanā varētu būt vainīgs slimnīcas darbinieks.