"Liepājas metalurga" darbinieki aicina uz tikšanos Lipmanu; pārmet darbinieku apvainošanu

AS "Liepājas metalurgs" strādnieki atklātā vēstulē vēršas pie uzņēmuma akcionāra Kirova Lipmana ar lūgumu apmeklēt uzņēmumu, kurā Lipmans neesot bijis desmit gadus, un pārmet neieinteresētību uzņēmuma glābšanā un darbinieku apvainošanu, teikts atklātajā vēstulē, ko visu darbinieku vārdā parakstījis uzņēmuma arodbiedrības priekšsēdētājs Jānis Grava.

Darbinieki lūdz strādājošajiem paziņot apmeklējuma laiku un tikšanās vietu un norāda, ka iepriekš bijis mēģinājums sarunāt tikšanos ar Lipmanu, taču neveiksmīgs.

"Liepājas metalurga" darbinieki vēlētos uzklausīt Lipmana redzējumu par uzņēmuma nākotni, jo Lipmans iepriekš medijos izteicies par savu un piesaistītā investora gatavību nekavējoties piedalīties uzņēmuma darbības atjaunošanā.

"Vairāku mēnešu garumā presē tiek atspoguļotas Jūsu un citu lielo akcionāru attiecības, un mēs esam šo attiecību ķīlnieki. Un ar pilnu atbildības sajūtu varu apliecināt, ka Jūs, varbūt pats to nevēloties, esat šo situāciju izprovocējis. Vēlētos arī piebilst, ka esat pats arī atzinis, ka ".. politiķiem nav jākoncentrējas uz akcionāru ķīviņiem", jo "tas nav biznesa jautājums, tas ir personīgs jautājums" un "neattiecas uz kopējo darbu". Personīgos jautājumus jārisina caur tiesu, ja nepieciešams, ne jau caur medijiem. Demokrātiskā valstī ir pieņemts tā, kamēr noziegums nav pierādīts, nevienu nevar saukt par noziedznieku," darbinieku vārdā parakstītajā vēstulē norāda Grava.

Vēstulē teikts, ka uzņēmumā strādājošie nevēlas meklēt šīs situācijas vainīgos, galvenais ir darba vietas un lai tiktu saglabāts uzņēmums.

Atklātajā vēstulē tiek pārmests, ka pēdējā laikā Lipmana izteicieni presē nerada iespaidu, ka viņš tiešām būtu ieinteresēts uzņēmuma glābšanā.

Tāpat vēstulē Lipmanam tiek pārmests, ka viņš vairākkārt sacījis, ka "Liepājas metalurgu" vada savas nozares neprofesionāļi. Strādājošie vēlas saņemt atbildi, kā šo "neprofesionāļu’’ vadībā bijuši spējīgi uzcelt "jaunu metalurgu" ar vismodernāko darbspējīgo tehnoloģiju Eiropā, īsā laikā sasniedzot projektā paredzētos ražošanas apjomus.

"Tas ir apvainojums visiem uzņēmuma darbiniekiem, kuri tajā procesā ir piedalījušies," teikts atklātajā vēstulē.

Iepriekš Lipmans paziņoja, ka ir gatavs tikties ar metalurģijas uzņēmuma arodbiedrību līderiem, lai uzklausītu viņu viedokli un mēģinātu rast kopīgu risinājumu maksimāli ātrai uzņēmuma darbības atjaunošanai.

"Man ir svarīgi uzklausīt uzņēmuma darbinieku viedokli par esošo situāciju, jo ne tikai viņi, bet arī es vēlos, lai "Liepājas metalurgs" maksimāli ātri atsāktu savu darbību un esošie darbinieki atkal varētu strādāt savās darba vietās," norāda Lipmans.

Tāpēc, lai vienotos par tikšanos ar "Liepājas metalurga" arodbiedrību līderiem, Lipmans aicina viņu pārstāvjus sazināties ar viņu personīgi vai caur viņa advokātu Pāvelu Rebenoku.

Kā ziņots, finanšu grūtībās nonākušā "Liepājas metalurga" strādnieki tikšanās laikā ar uzņēmuma akcionāru un bijušo "Liepājas metalurga" padomes priekšsēdētāju Sergeju Zaharjinu atbildes uz jautājumiem par uzņēmuma nākotni nesaņēma, vien ieteikumu paciesties līdz augusta beigām, novēroja "Rietumu Radio".

"Liepājas metalurgs" nonācis finanšu grūtībās, pārtraucis ražošanu, un patlaban tiek pilnveidots tā tiesiskās aizsardzības plāns.

Valsts kase jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja "Liepājas metalurga" vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit S.p.A." - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica "Liepājas metalurga" valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

Svarīgākais