ASV nelūdz Latvijai palielināt tās karavīru skaitu Afganistānā

ASV nelūdz Latvijai sūtīt papildspēkus dalībai NATO misijā Afganistānā un augstu novērtē, ka mūsu valsts, neskatoties uz ekonomiski grūto situāciju, spēj pildīt savas saistības aliansē, to šodien žurnālistiem vizītes laikā Rīgā apliecināja ASV valsts sekretāres palīdzes vietniece ASV Valsts departamenta Eiropas un Eirāzijas lietu birojā Pamela Kvanruda.

Kvanruda pauda ticību, ka alianses dalībvalstis būs saprotošas vienas pret otru, izprotot smagos lēmumus saistībā ar ekonomiku un finanšu situāciju, kas jāpieņem Rīgā.

Viņa pauda gandarījumu, ka vizītes laiks Latvijā sakritis ar būtiskiem notikumiem Rīgā un Vašingtonā, proti, attiecīgi Saeima pieņēmusi 2010.gada budžetu un ASV prezidents Baraks Obama paziņojis par 30 000 karavīru lielu papildspēku nosūtīšanu uz Afganistānu.

Viens no Kvanrudas vizītes iemesliem bijis izprast ekonomisko situāciju Latvijā. Lai arī viņa atzina, ka nav ekonomiste, tomēr norādīja, ka Saeimā pieņemtais nākamā gada budžets ir smags lēmums, lai pārvarētu ekonomisko krīzi.

Jau ziņots, ka ASV prezidents trešdien paziņoja par 30 000 karavīru lielu papildspēku nosūtīšanu uz Afganistānu, solot pārņemt iniciatīvu, lai izbeigtu nepopulāro karu un sāktu spēku izvešanu 2011.gada jūlijā.

Savukārt NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens pēc šī paziņojuma atklāja, ka ASV sabiedrotie uz Afganistānu gatavi nosūtīt vēl vismaz 5000 karavīru.

Patlaban NATO vadītajos Starptautiskajos drošības atbalsta spēkos dien 174 Latvijas karavīri, no kuriem 34 dienesta pienākumus pilda kopējā Latvijas un ASV Operacionālās sadarbības padomnieku grupā, veicot Afganistānas Nacionālās armijas vienības vadības un karavīru apmācību šīs valsts austrumu provincēs.

Svarīgākais