Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā

Dailes teātris atsāk sezonu; gaidāmas četras pirmizrādes

Šodien pēc vasaras atpūtas atkal satikās Dailes teātra kolektīvs, lai ar kopīgu fotografēšanos, teātra direktora Andra Vītola un mākslinieciskā vadītāja Dž.Dž.Džilindžera uzrunām atklātu sava teātra 94.sezonu.

Šomēnes, 23.augustā, ar izrādēm "Eņģeļi Amerikā" un "Mīļais melis" Dailes teātris viesosies Valmieras drāmas teātrī, savukārt 1.septembrī un 2.septembrī Dailes teātrī plānots vērienīgs pasākums "Nosvini skolas sākumu Dailes teātra republikā!" ar izrādi "Vārnu ielas republika", kura teātrī tiks rādīta pēdējo reizi. Savukārt Latvijas Televīzijas 1.kanālā izrādes tiešraide 1.septembrī sāks Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstītā projekta "Teātris.zip" otro sezonu.

Pirmā jaunās sezonas izrāde Rīgā būs mūzikls "Oņegins", kas teātrī būs skatāms 4.,5. un 6.septembrī.

Jaunās sezonas sākumā teātris skatītājiem piedāvās četras pirmizrādes, un tās visas būs skatāmas septembrī.

17.septembrī Mazajā zālē plānota īru dramaturga Konora Makfērsona skumja humora caurstrāvotās drāmas "Slazdā" pirmizrāde, ko iestudē Jans Villems van den Boss, kurš Dailes teātra skatītājiem ir labi pazīstams kā skatītāju iemīļoto un mākslinieciski veiksmīgo izrāžu "Spilvencilvēks", "Amadejs" un vērienīgās drāmas "Vējiem līdzi" režisors.

Ar izrādi-vingrinājumiem utopijā vienā daļā "Biedre Zariņa" Dailes teātrī debitēs režisors Dmitrijs Petrenko. Pirmizrāde paredzēta 19.septembrī Kamerzālē, bet jau 20.septembrī Lielajā zālē notiks amerikāņu dramaturga, teātra un kino režisora Nila Labuta lugas "Šeipings" pirmizrāde, to iestudē Dž.Dž.Džilindžers.

Pītera Stroena melnās komēdijas "Kauli" pirmizrāde, kas top radošo meklējumu ciklā "Brīva skatuve", notiks 22.septembrī Dailes teātra pagraba telpās, izrādi iestudē Gundars Silakaktiņš.

Lielajā zālē 8.novembrī plānota Deivida Henrija Hvanga austrumnieciskās drāmas "M. Butterfly" pirmizrāde, un to iestudē režisore Laura Groza-Ķibere, bet 10.janvārī pirmizrādi piedzīvos Marjusa Ivaškeviča "Izraidītie", kas nodēvēta par "latviešu emigranta hroniku", Dailes teātrī to iestudēs pasaulē pazīstamais lietuviešu režisors Oskars Koršunovs.

Jaunajā sezonā Dž.Dž.Džilindžers iestudēs arī Ērika Emanuela Šmita lugu "Milēdija", kas veidota pēc Aleksandra Dimā romāna "Trīs musketieri" motīviem. Pirmizrāde plānota 7.martā, bet gada izskaņā režisors Pauls Timrots veidos Jaungada koncertu, savukārt sezonas beigās tiks iestudēta Viljama Šekspīra traģēdija "Ričards III".

Vairākas izrādes sezonas laikā plānotas mazajās spēles telpās - to vidū būs Venedikta Jerofejeva "Moskva-Petuški", kuru iestudē režisors Jurijs Djakonovs, Ērika Hānberga "Plikie un pusplikie" režisora Kārļa Auškāpa iestudējumā un Regnāra Vaivara "Melns kaķis istabā, kuras nav", kuru iestudē režisors Regnārs Vaivars Mazajā zālē, kā arī vairāki jauniestudējumi Kamerzālē - Sandijas Kalniņas un Paula Timrota "Andele-mandele", kuru iestudē režisors Pauls Timrots, Meisijas Tadjedinas "Nakts vēl nav galā", ar ko režijā debitēs Intars Rešetins, un Pāvela Prjažko "Lauks", ko iestudēs Jurijs Djakonovs.

19.septembrī Dailes teātra mākslas telpā "Brīvības 75" tiks atklāta izstāde "Neredzamās skatuves", kurā izstādes kuratore Inga Šteimane izvēlējusies piecus autorus - Džemmu Skulmi, Juri Dimiteru, Kristianu Dimiteri, Kristapu Ģelzi un Annu Iltneri. Uzmanīgi ielūkojoties viņu darbos un biogrāfijās, kas aptver mūsdienu mākslas visdažādākās formas un dod mums iespēju tikties ar mākslu četru paaudžu diapazonā, var pamanīt spēcīgu teātra stihijas klātbūtni katrā. Izstāde uzbūvēta tā, lai aicinātu skatītāju kļūt par pētnieku, kurš saskata kultūru, ko veidojis Dailes teātris, un tās ietekmi tālu ārpus teātra sienām, un atklāt neredzamās skatuves.