Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

"Cūciņu" saturu no oktobra varēs Latvijas Bankā mainīt bez ierobežojuma

Latvijas Bankā no 1.oktobra bez ierobežojumiem un komisijas maksas būs iespēja samainīt santīmu monētas pret latu banknotēm. Pašlaik vienā reizē centrālajā bankā bez maksas iespējams apmainīt 200 monētas.

"Cūciņu" satura jautājums kļuvis aktuāls, jo Latvija nākamgad pievienosies eirozonai. Lai pāreja noritētu vienkāršāk, komercbanku pārstāvji iepriekš rosinājuši iedzīvotājus atbrīvoties no monētu krājumiem pirms pārejas no latiem uz eiro.

No 2014.gada janvāra lati pret eiro bez maksas un saskaņā ar oficiālo kursu būs apmaināmi sešus mēnešus Latvijas komercbankās, trīs mēnešus Latvijas Pasta nodaļās, kas atrodas mazāk apdzīvotās vietās, kurās nav banku filiāļu vai bankomātu, bet neierobežotu laiku - Latvijas Bankas kasēs Rīgā, Liepājā un Daugavpilī.

No nākamā gada janvāra sakrātās skaidras naudas monētas jeb "cūciņu" saturu bez maksas un apjoma ierobežojumiem varēs apmainīt komercbankās. Ja nepieciešams monētas pret lata banknotēm samainīt ātrāk, Latvijas Bankā to varēs paveikt jau no šā gada 1.oktobra bez ierobežojumiem un komisijas maksas, informē centrālā banka.

Kā ziņots, vakar tika izkaltas pirmās Latvijas eiro monētas.

Plānots, ka novembrī un decembrī Latvijas Banka eiro banknotes un monētas piegādās saviem tiešajiem klientiem - komercbankām. Bankas savukārt būs gatavas no 10.decembra eiro skaidro naudu sākt piegādāt saviem klientiem - uzņēmumiem, veikaliem, bet iedzīvotājiem tirgot eiro monētu sākumkomplektus.

Līdz 2014.gada 1.janvārim eiro monētas ar Latvijas simboliem un pirms pārejas datuma piegādātās eiro banknotes vēl nebūs maksāšanas līdzeklis.

Pāreja no latiem uz eiro notiks saskaņā ar līdz šim Latvijas Bankas apstiprināto oficiālo kursu - viens eiro ir 0,702804 lati jeb 70,3 santīmi. Pārrēķinot latus uz eiro, viens lats ir 1,42 eiro.