Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Blakus Okupācijas muzejam grib veidot muzeju par "labajiem padomju laikiem"

"Nepārstāvēto parlaments" vēlas izveidot savu Nepilsoņu muzeju jeb Dzīvās atmiņas muzeju, kurā atainos dzīvi Padomju Latvijā, liecina informācija "Nepilsoņu kongresa" mājaslapā.

"Nepārstāvēto parlaments" norāda, ka Padomju Savienības laika 70 līdz 30 gadus veco pagātni Latvijas iedzīvotāji vairs nezina un neatceras, lai arī tieši tajā laikā tika izveidota valsts, kad "nebija kauns apgalvot, ka esi no Latvijas". Turklāt "tā laika Latviju" veidoja tie paši cilvēki un viņu pēcteči, kuri tagad ir nepilsoņu statusā.

Nepilsoņu muzejā "Nepārstāvēto parlamenta" dalībnieki vēlas izskaidrot, ka padomju laikā Latvijas iedzīvotājiem bija iespējama karjeras un intelektuālā izaugsme, norādot, ka muzejā jāatklāj "īstais tā laika gars, kurš gan tiek dēvēts par okupāciju".

Muzejā plānots izveidot ekspozīciju, kas sastāvētu no četrām daļām. Lielākā daļa muzeja ekspozīciju tiks veltīta skaidrojumam par nepilsoņu statusu Latvijā un par viņu tiesību ierobežojumu salīdzinājumā ar valsts pilsoņiem. Vislielākā uzmanība muzejā tiktu pievērsta Dzīvās atmiņas grāmatai, kurā nepilsoņi varētu paši stāstīt par savu dzīvi nepilsoņa statusā.

Tāpat ir ideja muzejā veidot retrospekciju par kāda nepilsoņa dzīvi un darbavietu līdz 1990.gadam, kas, sabrūkot Padomju Savienībai, tika slēgta. Plānots arī izveidot karti, kur tiks norādīti konkrēti uzņēmumi, saimniecības un organizācijas, kas tika slēgtas pēc 1991.gada.

Laikraksts "Vesti" raksta, ka idejas autori gribētu atvērt muzeju kaut kur netālu no Okupācijas muzeja, lai pilsētas viesi gūtu pilnīgāku priekšstatu par padomju laiku Latvijā.

Kā ziņots, "Nepārstāvēto parlamenta" vēlēšanas sākās ar interneta balsošanu 25.maijā, bet 1.jūnijā vienlaicīgi ar pašvaldību vēlēšanām tika atvērti "Nepilsoņu kongresa" iecirkņi. "Nepilsoņu kongresa" organizētās vēlēšanas noslēdzās 11.jūnijā. Tajā tika ievēlēti 30 cilvēki, no kuriem 21 cilvēks ir nepilsonis. Par "Nepārstāvēto parlamenta" priekšsēdētāju tika ievēlēts uzņēmējs Valērijs Komarovs.

Starp "Nepārstāvēto parlamentā" ievēlētājiem cilvēkiem ir partijas "Par dzimto valodu!" līderi Vladimirs Lindermans un Jevgēnijs Osipovs, kā arī Latvijas Antifašistiskās komitejas loceklis Josifs Korens, "Nepilsoņu kongresa" pagaidu valdes loceklis Aleksandrs Gapoņenko un kādreizējais krievu skolu aizstāvības štāba aktīvists Jurijs Petropavlovskis.

Tāpat "Nepārstāvēto parlamentā" ievēlēti Jevgēnijs Andrejevs, Mihails Averins, Vladimirs Barirovs, Jeļena Bačinska, Alla Berezovska, Nikolajs Buivids, Eduards Gončarovs, Oļegs Gocuļaks, Viktors Guščins, Mihails Hesins, Jevgēnijs Drobots, Nikolajs Karabadžaks, Valērijs Komarovs, Dmitrijs Komarovs, Ainars Komarovskis, Sergejs Malahovskis, Konstantins Matvejevs, Oļegs Puhļaks, Viktorija Rubika, Jeļena Sljusareva, Vladimirs Sokolovs, Vera Solovjova, Vladimirs Šilins, Sergejs Tjuļenevs, Sergejs Titovs. Starp ievēlētājiem cilvēkiem ir arī politiskās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) biedri, kā arī kādreizējie vai esošie partijas "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) biedri.