Agešins nenožēlo savu atbalstu galvojuma piešķiršanai "Liepājas metalurgam"

Saeimas deputāts Valērijs Agešins (SC) ne mirkli nenožēlo savu rīcību, rosinot piešķirt galvojumu AS "Liepājas metalurgs", jo tas ļāvis glābt tūkstošiem cilvēku no nokļūšanas grūtībās vai trūkumā.

2008.gadā priekšlikumu par galvojuma piešķiršanu Saeimā iesniedza Saeimas deputāti Jānis Lagzdiņš, Pēteris Hanka, Valērijs Agešins, Aija Barča, Aigars Kalvītis, Uldis-Ivars Grava un Andris Bērziņš.

Agešins aģentūrai LETA norādīja, ka galvojuma nepiešķiršanas gadījumā 2008.gadā problēmās būtu nonākušas daudzas strādnieku ģimenes un "Liepājas metalurgs" būtu iznīcināts par prieku konkurentiem ārpus Latvijas.

Politiķis uzskata, ka bijušais finanšu ministrs Einars Repše, kā arī pašreizējie valdības pārstāvji - ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts un finanšu ministrs Andris Vilks (V) - acīmredzami nav pildījuši likumu, jo rūpīgi nesekoja ieguldītās naudas izlietojumam.

Pašlaik nepieciešams iedarbināt uzņēmuma tiesiskās aizsardzības plānu, lai tas varētu strādāt vismaz divus gadus. "Liepājas metalurgam" pēc iespējas agrāk jāatsāk ražošana, lai būtu iespējams piesaistīt investoru un vienoties ar valsti par samaksātās naudas summas atmaksas grafiku.

Agešins nepieļauj uzņēmuma bankrota iespēju. Šāda scenārija gadījumā uzvarētāji būtu tie spēki valdībā, kas vēlas pārdot "Liepājas metalurga" aktīvus par sviestmaizi - no apmēram 80 miljonus latu vērtiem līdzekļiem iegūt vien piecus miljonus latu.

Saeima 2008.gada novembrī atbalstīja galvojuma piešķiršanu "Liepājas metalurgam".

Kā ziņots, Valsts kase 25.jūlijā no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja "Liepājas metalurga" vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit S.p.A." - 67 465 056 eiro jeb 47 414 711 latus. Pirms tam aprīlī Valsts kase Itālijas bankai veica "Liepājas metalurga" valsts galvotā kredīta pamatsummas daļas maksājumu 6 128 456 eiro (4 307 103 latu) apmērā.

Valsts kase norādījusi, ka līdz ar "Liepājas metalurgam" izsniegtā kredīta samaksu valsts kļūst par nodrošināto kreditoru prasījuma pilnā apmērā un atkarībā no tālākās tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna virzības būs redzams, kādā veidā valsts atgūs ieguldītos līdzekļus - realizējot ķīlas no nestrādājoša uzņēmuma vai vienojoties ar "Liepājas metalurgu" par atmaksas grafiku gadījumā, ja uzņēmums atsāks savu darbību.

Galvojumu valsts vārdā par "Liepājas metalurga" saistībām kopumā 85,6 miljonu eiro (60 miljonu latu) apmērā pret banku "UniCredit" izsniedza toreizējais finanšu ministrs Repše 2009.gada decembrī. Aizņēmums "Liepājas metalurgam" bija nepieciešams ražotņu modernizācijai.

Jau ziņots, ka Liepājas tiesa nolēmusi līdz 26.augustam pagarināt "Liepājas metalurga" tiesiskās aizsardzības plāna izstrādes un saskaņošanas termiņu, kā to bija lūdzis uzņēmums.

Svarīgākais