Reorganizēs Valsts policijas Iekšējās drošības biroju

Valdība šodien atbalstīja Iekšlietu ministrijas (IeM) sagatavotās koncepcijas variantu, kas paredz Valsts policijas (VP) Iekšējās drošības biroja (IDB) pārveidošanu par jaunu, iekšlietu ministra pārraudzībā esošu iestādi ar izmeklēšanas iestādes un operatīvās darbības subjekta tiesībām.

Jaunā iestāde tiks nodrošināta ar darba telpām, tās īrējot uz laiku līdz brīdim, kad IeM ēku kompleksā Čiekurkalnā tiks uzbūvēts jauns korpuss, kurā darbības turpināšanai varēs pārcelties IDB centrālais aparāts.

Šī varianta īstenošanai nākamgad nepieciešami 1,54 miljoni latu materiāltehniskā nodrošinājuma iegādei, īrēto telpu kosmētiskā remonta veikšanai, darbinieku atalgojumam un darbības nodrošināšanai, bet 2015.gadā un turpmāk ik gadu - 2,85 miljoni latu biroja darbības nodrošināšanai un darbinieku atalgojumam.

Jautājumus par šī papildu finansējuma piešķiršanu iecerēts skatīt vienlaicīgi ar citu ministriju pieprasījumiem, sagatavojot nākamo gadu valsts budžeta projektus.

Reorganizētais IDB savu darbību varētu sākt 2014.gada 1.oktobrī. Savukārt visi tiesību aktu projekti, kas nepieciešami reorganizācijai, IeM būs jāsagatavo jau līdz šā gada 1.decembrim, paredz šodien valdībā pieņemtais rīkojums.

Kā ziņots, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) jau pērn jūnijā atzina, ka nav apmierināts ar situāciju, ka VP IDB darbiniekiem jāizmeklē savu kolēģu iespējamie pārkāpumi un pašiem arī jāpieņem lēmumi par viņu sodīšanu, tāpēc VP struktūrā esošo IDB nepieciešams reorganizēt.

"Galvenais iemesls, kāpēc vajadzīga šī reforma, ir mana pārliecība, ka iestāde pati nevar sevi izmeklēt un sodīt," aģentūrai LETA vasarā sacīja Kozlovskis. To apstiprinot tādi gadījumi kā sabiedrībā plaši diskutētā Ziedoņa Caunes medību lieta, vairāki gadījumi Tukuma iecirknī īsā laika periodā, kā arī Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumi, kuros ir kritizēts IDB darbs.

Kā liecina VP interneta mājaslapā atrodamā informācija, patlaban IDB ir tiešā VP priekšnieka pakļautībā. Biroja galvenie uzdevumi ir noziedzīgu nodarījumu, kurus izdarījuši VP struktūrvienību darbinieki, novēršana un atklāšana, pārbaužu veikšana par policistu pieļautajiem likumības un disciplīnas pārkāpumiem, profesionālās ētikas normu pārkāpumiem, kā arī citiem ārkārtējiem gadījumiem.

VP IDB kompetencē ir arī pārbaužu veikšana par policistu amatu savienošanu, informācijas sistēmu lietošanas noteikumu ievērošanu un personas datu aizsardzību reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu VP, lēmumu pieņemšana kriminālprocesuālā kārtībā par materiāliem attiecībā uz policijas darbiniekiem, kā arī pirmstiesas izmeklēšanas veikšana biroja lietvedībā esošajās krimināllietās par VP darbinieku izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem.

Latvijā

Aviokompānijas "airBaltic" pasažierei lidojuma laikā palicis slikti, bet pirmās palīdzības kastē bijušas vien pāris lietas. Viņai palīdzēja citu pasažieru iedotie medikamenti un palaimējās, ka viņu vidū bija ārste, stāsta LTV raidījums "Dienas Ziņas".

Svarīgākais