Lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju neinteresē melno stārķu ceļojums uz Āfriku

© Ornitologu biedrība

Šī gada jūlijā astoņas Latvijas melno stārķu mātītes tika aprīkotas ar satelītraidītājiem, lai būtu iespēja sekot šo putnu ceļam uz ziemošanas vietām Āfrikā un mājupceļam.

Šī pētījuma mērķis ir noskaidrot melno stārķu mātīšu mirstības iemeslus pēc ligzdu pamešanas, kā arī uzzināt, kurās vietās Latvijas melnie stārķi varētu būt saindējušies ar pesticīdiem, kas, iespējams, ir viens no melno stārķu mātīšu nāves iemesliem. Viena piektā daļa (22%) Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem plāno sekot līdzi Latvijas melno stārķu lidojumu gaitām (4% - noteikti jā; 18% - drīzāk jā). To atklāj pētījumu aģentūras TNS sadarbībā ar telekompāniju LNT, raidījumu 900 sekundes, jūlijā veiktais pētījums.

Tomēr 70% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju norādījuši, ka nesekos līdzi Latvijas melno stārķu lidojumu gaitām (44% - drīzāk nē; 26% - noteikti nē).

8% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju nav skaidra viedokļa par sekošanu līdzi melno stārķu lidojumiem.

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.