LTV taupīs uz apraidi, LR – uz darbiniekiem

Pilnvērtīgas darbības nodrošināšanai sabiedriskajiem medijiem nākamgad pietrūks apmēram pusotra miljona latu. Latvijas Televīzijas (LTV) ģenerāldirektors Edgars Kots nolēmis pārliecināt Nacionālo radio un televīzijas padomi (NRTP) par nepieciešamību jau ar 1. martu pāriet uz ciparu formāta apraidi, savukārt Latvijas Radio ģenerāldirektors Dzintris Kolāts pieļauj iespēju samazināt darbinieku skaitu un arī kāda kanāla ģeogrāfisko apraidi.

Jau pagājušajā nedēļā Saeimas Budžeta un finanšu komisija nolēma no Latvijas Valsts radio un televīzijas centra dividendēm sabiedrisko mediju budžetu papildināt ar 2,3 miljoniem latu. Kopumā LTV darbības nodrošināšanai esošajā apmērā 2010. gadā nepieciešami 8,3 miljoni latu, taču budžetā ir paredzēti 7,1 miljons latu, savukārt LR darbībai pietrūkst apmēram 134 000 latu.

"Pie saspringtā budžeta tas nozīmē, ka vienai līdz divām programmām nāksies samazināt ģeogrāfisko apraidi, kā arī tuvākajā laikā virkne radio darbinieku vairs nestrādās," stāsta LR ģenerāldirektors Dz. Kolāts.

Līdzekļu trūkums LTV liks pārskatīt darba samaksas fondu un raidījumu ražošanas izmaksas, uzskata LTV vadītājs. Kā vienu no lielākajiem ietaupījumiem viņš redz pāreju no analogās apraides uz virszemes apraidi jau no 1. marta. "Tādā veidā katrs no LTV kanāliem ietaupīs 300 000 latu, kas gadā būs 600 000," precizē E. Kots.

NRTP priekšsēdis Ābrams Kleckins Neatkarīgajai skaidro, ka visām televīzijām, kuras paredzēts iekļaut bezmaksas apraidē, uzdots līdz decembra vidum iesniegt, ar kuru datumu tās būtu gatavas pāriet uz jauno formātu.

"Mēs nesteigsimies ar lēmuma pieņemšanu, taču, visticamāk, 1. marts būs tas datums, kad televīzijas visā valstī pāries uz jauno apraidi. Pagaidām vēl neesam lēmuši par to, kad LTV 1. kanāls varētu pāriet uz šo apraidi, taču jau oktobrī LTV parakstīja līgumu, ka no 1. marta LTV 7. kanāls būs redzams tikai ciparu formātā," skaidro Ā. Kleckins.

Jau ziņots, ka Latvijā no analogās uz digitālo apraidi jāpāriet līdz 2011. gada beigām, taču, ņemot vērā analogās apraides lielās izmaksas, komerctelevīzijas rosinājušas NRTP pieņemt lēmumu par ātrāku pāreju.

Svarīgākais