Pirmajā pusgadā par 18% samazinājies nebanku kreditētāju klientu skaits

Šā gada pirmajos sešos mēnešos, salīdzinot ar aizvadītā gada atbilstošu periodu, gandrīz par vienu piekto daļu jeb 18% samazinājies kopējais klientu skaits nebanku kreditēšanas sektoram Latvijā.

Gada pirmajā pusē vismaz vienu reizi nebanku kreditēšanas pakalpojumus izmantoja aptuveni 126 000 klientu. Savukārt nozares kopējais kredītportfelis šā gada 30.jūnijā bija 43 miljoni latu, liecina Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas apkopotie dati.

Asociācijā uzskata, ka klientu skaits samazinājies nozares pašregulācijas pasākumu dēļ.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane paziņojumā medijiem raksta: "Īstenojot nozares pašregulācijas pasākumus, mēs, protams, paredzējām, ka tie ietekmēs kopējos darbības rezultātus, tomēr kritums, kas vērojams pirmajā pusgadā, pārsniedza mūsu prognozes."

Vērtējot nozares tālāko attīstību, asociācija prognozē ilgstošu stabilizācijas periodu. Tirgus ir sasniedzis zināmu piesātinājumu un patlaban nav racionāla pamatojuma būtiskām svārstībām, ja vien valsts, nosakot nesamērīgu regulējumu, apzināti neplāno izslēgt nebanku kreditētājus no finanšu tirgus Latvijā, norāda Fromane.

Vienlaikus asociācijas vadītāja norāda, ka pie šāda attīstības scenārija klientiem vairs nebūs pieejami aizdevumi par nelielām summām un uz īsiem termiņiem, līdz ar to patērētājs būs spiests pārmaksāt par aizdevumu vai aizņemties nelegālajā tirgū.

Asociācijas apkopotie dati parāda, ka vidējā summa, ko kredītņēmēji aizņēmās no nebanku kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem pārskata periodā, bija 130 lati. Pēc maksātspējas izvērtēšanas katram otrajam jeb 43% potenciālo klientu aizdevums tika atteikts. Analizējot datus par aizņemšanās laiku, lielākais vairums jeb 79% klientu nebanku kredītus ir ņēmuši laikā no plkst.7 līdz 18.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija apkopojusi datus par biedru 2012.gada finanšu rādītājiem. Pērn nebanku kreditēšanas sektors Latvijā strādāja ar 33 miljonu latu apgrozījumu, savukārt peļņa nozarei bija 13,2 miljoni latu. Kopumā nebanku kredītdevēji pērn valsts budžetā veica nodokļu un nodevu maksājumus 4,5 miljonu latu apmērā.

Asociācijas apkopotajos datos nav iekļauta informācija par lombardiem, līzinga uzņēmumiem, kā arī uzņēmumiem, kas izsniedz kredītus pret nekustamā īpašuma ķīlu.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija pārstāv uzņēmumus, kuriem ir vairāk nekā 80% no kopējās nozares tirgus daļas.

Latvijā

Jāvērtē, vai un kā sankciju piemērošana nelietderīgi naudu tērējušām iestādēm ietekmētu iestāžu pakalpojumu saņēmējus - iedzīvotājus, uzņēmējus un nevalstiskās organizācijas, komentējot Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča priekšlikumu, aģentūrai LETA pauda Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Svarīgākais