Izraēlas laikraksts: Bērziņš padevies spiedienam un kopā ar Peresu apmeklēs holokausta memoriālu

Izraēlas laikraksts "Haaretz" apgalvo, ka Latvijas prezidents Andris Bērziņš padevies Izraēlas spiedienam un kopā ar Izraēlas prezidentu Šimonu Peresu apmeklēs Rumbulas memoriālu.

"Peresa birojs un Izraēlas vēstniece Latvijā un Lietuvā Hagita Ben-Jākova izdarīja spiedienu uz Latviju, lai Bērziņš apmeklētu memoriālu," raksta avīze, nepieminot, ka Latvijas prezidenta birojs kā nepatiesus noraidījis iepriekšējā rakstā paustos apgalvojumus.

Iepriekš "Haaretz" apgalvoja, ka Bērziņš nacionālu un politisku apsvērumu dēļ cenšoties izvairīties no Rumbulas memoriāla kopīgas apmeklēšanas ar Peresu, kas nākamajā nedēļā viesosies Latvijā.

Izraēlas vēstniecība Latvijā un vairākas augsta ranga amatpersonas laikrakstam "Haaretz" paudušas pārliecību, ka Bērziņš vēlas izvairīties no ceremonijas, lai neradītu iespaidu, ka Latvija uzņemas atbildību par līdzdalību nacistu veiktajos ebreju slaktiņos Latvijā.

Latvijas prezidenta preses sekretāre Līga Krapāne aģentūrai LETA apliecināja, ka Latvijas prezidents Andris Bērziņš kopā ar Izraēlas prezidentu Šimonu Peresu piedalīsies piemiņas pasākumā Rumbulas memoriālā un nevienu brīdi nav izrādījis noraidošu attieksmi pret iespēju pavadīt ārvalstu viesi uz memoriālu.

Krapāne arī pauda pārsteigumu par to, kāpēc šāda nepatiesa informācija ir nonākusi Izraēlas laikraksta lapās.

Izraēlas vēstniecības Latvijā Preses nodaļas pārstāve Zelma Buile aģentūrai LETA sacīja, ka Izraēlas vēstniece Latvijā un Lietuvā Hagita Ben-Jākova neesot sniegusi informāciju "Haaretz" laikrakstam par Rumbulas memoriāla apmeklēšanas jautājumu.

Buile norādīja, ka sīkākus komentārus vēstniece varēs sniegt pēc tam, kad noslēgsies Izraēlas prezidenta Šimona Peresa vizīte Latvijā.

Laikraksta "Haaretz" publikācijā kopumā Latvija atainota kā valsts, kurā vietējie iedzīvotāji apgānot ebreju piemiņas memoriālus, SS rindās karojošie veterāni svin nacistiskās Vācijas invāzijas gadadienu, kā arī prezidents Bērziņš esot paudis atbalstu piemiņas vietas izveidei Latvijā, godinot tos, "kas krituši karojot kopā ar nacistiem". Rakstā atrodams arī vairums kļūdainu vēsturisku atsauču.

"Haaretz" raksts pārpublicēts daudzos Izraēlas medijos, kā arī citās valstīs iznākošos ebreju preses izdevumos.

Nevienā no publikācijām nav minēts, ka Bērziņš kopā ar Peresu Rīgā atklās memoriālu Žanim Lipkem, kurš Otrā pasaules karā nacistu okupācijas laikā zem malkas šķūnīša izraktā bunkurā slēpa un izglāba 57 ebrejus.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.