NEPLP uzliek "TV3" 1000 latu sodu par slēpto reklāmu "TV6" programmā

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) ir pieņēmusi lēmumu administratīvi sodīt elektronisko plašsaziņas līdzekli SIA "TV3 LATVIA", uzliekot naudas sodu 1000 latu apmērā par konstatēto slēpto audiovizuālo komerciālo paziņojumu TV6 programmā, kur 2013.gada 7.jūnijā tika slēpti reklamēti uzņēmuma TALLINK pakalpojumi.

NEPLP secinājusi, ka raidījuma vadītājam tieši iesakot izmantot TALLINK pakalpojumus, paralēli fonā demonstrējot TALLINK prāmja attēlus, attiecīgie pakalpojumi tiek tiešā veidā popularizēti. Tādēļ var konstatēt, ka TALLINK pakalpojumu popularizēšana ir bijusi apzināti iecerēta kā audio un audiovizuāls komerciāls paziņojums. Vienlaikus programmā nav tiešu norāžu par komerciāla paziņojuma esamību, un tādēļ tas var maldināt sabiedrību.

Savā lēmumā NEPLP atsaucas uz Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 35.panta devīto daļu, kurā ir aizliegti slēpti audio un audiovizuāli komerciāli paziņojumi, kā arī līdzīgām normām Reklāmas likumā un par šādiem pārkāpumiem paredzēto sodu Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Augšminēto pārkāpumu savos paskaidrojumos ir atzinusi arī SIA "TV3 LATVIA". Jāatzīmē, ka pēdējā gada laikā NEPLP jau ir vairākkārt konstatējusi SIA "TV3 LATVIA" izdarītos reklāmas pārkāpumus (NEPLP 2012.gada 26.jūlija lēmums Nr.84, 2013.gada 14.marta lēmums Nr.49 un 27.maija lēmums Nr.99), t.sk. slēptu komerciālu paziņojumu (2012.gada 26.jūlija lēmums Nr.84), kā arī NEPLP jau iepriekš ir piemērojusi SIA "TV3 LATVIA" administratīvo sodu par reklāmas pārkāpumu (2013.gada 14.marta lēmums Nr.49). Tādējādi MTG grupas SIA "TV3 LATVIA" jau iepriekš vairākkārt ir pārkāpusi reklāmu regulējošo normatīvo aktu noteikumus.

Ņemot vērā šos apstākļus, NEPLP ir nolēmusi administratīvi sodīt elektronisko plašsaziņas līdzekli SIA "TV3 LATVIA", uzliekot naudas sodu 1000 latu apmērā, kā arī aizliegt SIA "TV3 LATVIA" demonstrēt NEPLP konstatēto slēpto audiovizuālo komerciālo paziņojumu.

Latvijā

Pēc tam, kad Bērnu klīniskajā Universitātes slimnīcā nomira pret difetriju nevakcinēts puisītis, bet viņa divas māsas, kas arī slimo ar šo nāvējošo slimību, pretēji vecāku gribai turpina ārstēties slimnīcā, soctīklos arvien plašāk skan vakcīnu skeptiķu uzbrukumi ārstiem.

Svarīgākais