Siguldā pārtikas pakas atvedīs augustā

Trūcīgajiem un maznodrošinātajiem siguldiešiem pārtikas pakas nākammēnes piegādās vairāk, un šos Eiropas Komisijas (EK) nodrošinātos produktus bez maksas varēs saņemt arī cilvēki, kuriem pašlaik to pietrūcies.

Tātad – ar atpakaļejošu datumu. Latvijas Sarkanajā Krustā (LSK) to skaidro ar neprecīzu rēķināšanu, jo iepriekš netika ziņots par trūcīgo cilvēku skaita izmaiņām, bet tagad siguldieši papildus prasot vēl 300 pārtikas paku.

Labklājības ministrija, pamatojoties uz Centrālās statistikas pārvaldes datiem, ziņo, ka reģistrēto trūcīgo iedzīvotāju skaits strauji samazinājies ekonomikas atveseļošanās dēļ. Labklājības ministre Ilze Viņķele sarunā ar ziņu aģentūru LETA sacīja, ka trūcīgo skaita samazināšanos ietekmējušas arī sezonālās izmaiņas – vasaras darbs. Līdzīgi novērojumi ir arī LSK – vasarā pieprasījums pēc pārtikas pakām sarūk, acīmredzot cilvēki gan ogo, gan sēņo, gan izmanto pašu izaudzētos augļus un dārzeņus. Cita lieta, vai šī tendence nozīmē reālu trūcīgo un maznodrošināto skaita samazināšanos. LSK lēš, ka aukstākā laikā pēc pārtikas pakām ieradīsies vairāk cilvēku. Piemēram, Rīgā, Gaiziņa ielā 7, LSK izdalīja tūkstoti un vairāk paku, bet tagad – tikai 500 līdz 600.

Pārtikas paku saturs gadu gaitā ir mainījies. Šogad vienai personai paredzēti ne vairāk kā septiņi pārtikas produktu komplekti, pagājušogad varēja saņemt sešas pārtikas pakas. Katrā no tām tagad ir pilnpiena pulveris – 0,4 kilogrami, makaroni – 1 kilograms, tvaicēti rīsi – 0,4 kilogrami, griķi – 0,4 kilogrami, manna – 0,5 kilogrami, kviešu milti – 0,5 kilogrami un sautēta cūkgaļa – 0,25 kilogrami. Veģetāriešiem tiek papildus piedāvāti 0,2 kilogrami pilnpiena pulvera. Šādas pakas cena ir 2,74 lati, bet iepriekš bezmaksas produktu komplekts maksāja 4,01 latu. Katru gadu šīs EK programmas īstenošanai tiek piešķirti atšķirīgi resursi, proti, produkti, tāpēc pakas saturs atšķiras. Kopš pakā ir cūkgaļa un produktu klāsts dažādots, tik bieži kā iepriekš vairs netiek dzirdētas sūdzības par pārtikas paku saturu. Kad tajās tika iepakotas vairāku veidu pārslas un miežu putraimi, tad gan atskanēja burkšķēšana. Cilvēki tomēr prasot, lai pakā būtu arī cukurs un eļļa, bet to nenosaka pārtikas paku izdalītāji jeb starpnieki, kāds ir arī LSK. Par pārtikas paku saturu EK informē Latvijas Zemkopības ministrija. Ir bijis laiks, kad trūcīgie ar EK atbalstu saņēma tikai baltmaizi vai tikai putraimus.

Ne pirmo reizi izskan informācija, ka šāda trūcīgāko iedzīvotāju bezmaksas pabarošana tiks pārtraukta. Vēl pērn gada sākumā nebija skaidrs, vai Eiropas Savienības dalībvalstis gribēs piešķirt naudu pārtikas paku komplektēšanai gan 2012., gan 2013. gadā. Pašlaik zināms, ka finansējums piešķirts līdz šā gada beigām. Latvija sarunās par Eiropas Savienības daudzgadu budžetu 2014.–2020. gadam ir atbalstījusi EK pārtikas programmas vistrūcīgākajām personām turpināšanu pēc 2013. gada. Iespējams, Latvijā šī programma turpināsies citā formā, bet par to vēl nav izlemts.