Rīgas pils zem pagaidu jumta jāpaslēpj augusta sākumā

© F64 Photo Agency

Rīgas pils ugunsgrēka seku novēršana nav jāapmaksā no valsts līdzekļiem, uzskata valsts a/s Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ).

Tāpēc ir pārtraukta sarunu procedūra ar būvnieku – pilnsabiedrību SBRE – par ugunsgrēka seku likvidācijas darbu apmaksu. Savukārt būvnieki uzskata, ka nav atbildīgi par ugunsgrēka izcelšanos. Visa šī pingponga būtība ir nauda – 220 900 latu, kas papildus būtu vajadzīgi ugunsgrēka avārijas seku likvidēšanai: konstrukciju demontāžai, būvgružu novākšanai, pagaidu jumta konstrukcijas uzstādīšanai u.c. darbiem.

VNĪ pārstāve sabiedrisko attiecību speciāliste Daiga Laukšteina Neatkarīgajai sacīja, ka šobrīd juridiski nav pamata no valsts prasīt papildu līdzekļus avārijas seku likvidācijai. Ekspertu slēdziens liecinot, ka ugunsgrēks izcēlies telpā, kas uz rekonstrukcijas laiku ir nodota būvniekiem, līdz ar to viņi ir bijuši par to atbildīgi. SBRE neilgi pēc ugunsgrēka un arī tagad uzsver, ka ugunsgrēks izcēlies telpās, kurās strādnieki nav varējuši iekļūt, turklāt to apsardze bija nodota Militārajai policijai. VNĪ paliek pie sava – būvniekam vai nu par saviem, vai apdrošinātāju līdzekļiem ir jāturpina ugunsgrēka seku novēršana. Pils pagaidām iztiek bez jumta, kaut kopš 20. jūnija vakara, kad sākās ugunsgrēks, lietus lijis ne reizi vien. Saskaņā ar plānu pagaidu jumta konstrukcijas jāpabeidz uzstādīt augusta sākumā, un pagaidu jumta izbūve ir SBRE pienākums un atbildība, saka D. Laukšteina. TV3 pirms dažām dienām parādīja sižetu, kurā pilī strādājoša restauratore informēja, ka telpās gāžas lietus un sabojā gan to, ko restauratori jau padarījuši, gan to, kas vēl būtu jādara. «Nevar runāt par īpašiem papildu postījumiem,» notikušā dramatismu noliedz D. Laukšteina.

Vēl nav saņemtas visas ekspertīzes, tāpēc nav zināms precīzs galīgā ugunsgrēka cēloņu ekspertīzes slēdziena sagatavošanas termiņš. VNĪ norāda, ka neatkarīgi no ekspertu galīgā slēdziena SBRE būs iespēja vērsties pie apdrošināšanas sabiedrībām, lai segtu Rīgas pils glābšanas un ugunsgrēka seku likvidēšanas darbu izmaksas. Ar Latvijas Būvinženieru savienību ir notikusi sarunu procedūra par Rīgas pils neatkarīgu būvekspertīzi. Plānots, ka tās atzinums būs zināms augusta beigās. Ekspertīzes mērķis ir konstatēt ugunsgrēka un tā dzēšanas darbu rezultātā nodarītos bojājumus un zaudējumus. Latvijas Nacionālais vēstures muzejs vēl nevar precīzi nosaukt radītos zaudējumus, bet cits Rīgas pilī esošais – Rakstniecības un mūzikas muzejs – nosaucis ugunsgrēka likvidēšanas laikā krājumam radītos zaudējumus, un tie ir 33 000 latu. Jau šonedēļ jābūt atzinumam par to, vai trīs muzeju eksponāti un kolekcijas varēs palikt Rīgas pils telpās vai arī būs jāmeklē pagaidu mājvieta. Neatkarīgā jau rakstīja, ka muzejiem savulaik paredzētās krātuves Pulka ielā 8 nav izbūvētas. Tas nozīmē, ka muzeji savus eksponātus sapakos, pārvedīs un pēc tam atkal pakos un pārvedīs, nu jau uz pastāvīgu krātuvi, ko vajadzētu pabeigt 2015. gadā. VNĪ izsludināja konkursu par muzeju krātuvju kompleksa Pulka ielā 8 skiču un tehniskā projekta iz-strādi un autoruzraudzību. Piedāvājumu iesniegšanas termiņš beidzās 8. jūlijā, bet, kā liecina informācija VNĪ mājaslapā, rezultāti vēl nav paziņoti.