Čalovska māte: Programmēšana manu dēlu vispār neinteresēja

Lai gan ASV smagos kibernoziegumos apsūdzētajam Imantas iedzīvotājam Denisam Čalovskim ir izglītība informācijas tehnoloģiju (IT) jomā, viņš veidoja mājaslapas, bet ar programmēšanu nepavisam neaizrāvās, šodien intervijā radio "Baltkom" teica Čalovska māte Jeļena Čalovska.

"Es uzskatu, ka ir pilnīgi neiespējami, ka viņš varētu būt uzrakstījis vīrusu. Protams, Denisam ir izglītība IT jomā, taču programmēšana viņu vispār neinteresēja. Viņš ir inženieris, veidoja mājaslapas. Arī Denisa draugi ir pārliecināti, ka viņam nav iemaņu un spēju, lai uzrakstītu šādu programmu. [..] Turklāt viņš ir pietiekami gudrs, lai saprastu, ka tas ir ļoti bīstami," skaidroja Čalovska.

Kibernoziegumos apsūdzētā rīdzinieka māte radio intervijā atzina, ka, laikam ejot, viņai rodas arvien vairāk jautājumu par dēla aizturēšanu. Piemēram, Čalovska labprāt uzzinātu, kāpēc Denisu aizturēja tikai decembrī, ja ASV specdienesti apgalvo, ka viņš pārtraucis darboties 2012.gada martā.

Vēl lielāku izbrīnu Čalovskai un viņas dēlam esot sagādājuši lietā esošie dokumenti, kas procesa dalībniekiem izsniegti lasīšanai. "Denisa pirmā reakcija bija neizpratne. Nesaprotu, kas tas ir, un kāds tam ir sakars ar mani, viņš teica. Arī es dažas rindkopas lasīju vairākas reizes un nesapratu, kas tur ir rakstīts," intervijā radio "Baltkom" sacīja Čalovska māte.

"Viņam iedeva lielu albumu angļu un latviešu valodā un teica, lai iepazīstas. Deniss lasīja teju 20 minūtes, kaut ko jautāja. Es advokātam prasīju, kā viņš varēs iepazīties, ja nespēj izlasīt nevienu rindiņu. Advokāts teica, ka viss būs labi, bet tas beidzās ar divu mēnešu ieslodzījumu," atcerējās Čalovska.

Intervijā radio sieviete apgalvoja, ka viņas dēls ir cienījams un godīgs cilvēks. Turklāt "negaidīju, ka Deniss izrādīsies tik izturīgs," piebilda māte, aicinot neizdot Čalovski tiesāšanai ASV.

Kā ziņots, pagājušajā nedēļā Čalovskis vēlreiz vērsās Satversmes tiesā (ST), apstrīdot normu, kas pieļauj viņa iespējamo izdošanu ASV, atbilstību Satversmei.

Kā aģentūru LETA informēja ST priekšsēdētāja palīdze Līna Kovalevska, ST saņemts un izskatīšanai tiesnešu kolēģijā nodots Čalovska pieteikums par Latvijas un ASV valdību 2005.gada 7.decembra līguma par izdošanu un likuma "Par Latvijas Republikas valdības un Amerikas Savienoto Valstu valdības līgumu par izdošanu" neatbilstību Satversmes 90.pantam, 92.panta pirmajam teikumam un 98.panta trešajam teikumam.

Lēmums par lietas ierosināšanu vai atteikšanos ierosināt lietu ST jāpieņem līdz 15.augustam, piebilda Kovalevska.

Kā ziņots, aprīlī Čalovskis ST jau apstrīdēja šo pašu normu konstitucionalitāti, taču tiesā viņš vērsās ar nedaudz citādiem pieteikumiem. Kamēr ST vērtēja, vai uz šo pieteikumu pamata ierosināt lietu, tā ieteica valdībai atlikt lēmuma pieņemšanu jautājumā par Čalovska izdošanu. Beigās tomēr ST secināja, ka sūdzībās izteiktajiem prasījumiem nav sniegts pietiekams juridiskais pamatojums, tāpēc lieta netika ierosināta.

LETA jau ziņoja, ka Čalovskis par gatavošanos viņu izdot ASV vērsies ar sūdzību arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

ASV federālie prokurori 1985.gadā dzimušajam Latvijas pilsonim Čalovskim, kurš esot pazīstams arī ar iesauku "Miami", un diviem citiem iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem cēluši apsūdzības par datorvīrusa "Gozi Virus" radīšanu un uzturēšanu. Ar šo vīrusu tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros.

ASV lūgusi Latviju izdot Čalovski tiesāšanai štatos. 31.janvārī Latvijas Augstākā tiesa atstāja negrozītu prokurora Mārča Viļuma lēmumu, ar kuru viņš bija atzinis par pieļaujamu Čalovska izdošanu. Galīgais lēmums šajā jautājumā būs jāpieņem valdībai. Ja Latvija Čalovski izdos, ASV viņam var draudēt pat 67 gadu cietumsods.

Tikmēr pats Čalovskis neatzīst, ka būtu apzināti radījis vai uzlabojis kādu programmatūru izmantošanai ļaunprātīgiem mērķiem, saņemot par to samaksu. "Turklāt ne Čalovskim, ne kādam no viņa advokātiem nekad nav uzrādīti jebkādi pierādījumi, kas apstiprinātu ASV viedokli par Čalovska saistību ar kibernoziegumu izdarīšanu," aģentūrai LETA sacīja viens no Čalovska advokātiem Saulvedis Vārpiņš.

Svarīgākais