Pērn Stradiņa slimnīca samazinājusi zaudējumus par 72%

2012.gadu Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca ir noslēgusi ar zaudējumiem 2 482 119 latu apmērā, kas ir par 6 428 944 latiem jeb 72,15% mazāk nekā 2011.gadā, informē Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Sīle.

Tādējādi slimnīcas auditētais gada pārskats par 2012.gadu uzrāda pozitīvu attīstības tendenci un būtisku zaudējumu samazinājumu. 2012.gadā ir izdevies samazināt arī plānoto izdevumu apmēru par 7,29% jeb 192 817 latiem.

Slimnīcas ieņēmumus pērn galvenokārt veidoja ieņēmumi no valsts apmaksātiem medicīnas pakalpojumiem, maksas pakalpojumiem, kā arī apmācībām un zinātniskās darbības. Valsts finansējums pārskata gadā kopā sasniedza 45 266 090 latus.

Pārskata gadā slimnīcas stacionārā ārstējies 46 791 pacients, kas, salīdzinot ar 2011.gadu, ir par 0,68% jeb 320 pacientiem mazāk. Savukārt slimnīcas dienas stacionāros ārstēto pacientu skaits ir palielinājies par 15,6%, kur pakalpojumus saņēmuši 21 009 pacienti. Arī ambulatoro apmeklējumu skaits ir palielinājies par 7%, sasniedzot 271 636 apmeklējumus.

2012.gadā slimnīcā veiktas būtiskas strukturālās izmaiņas, atvērti jauni dienas stacionāri - Aritmoloģijas dienas stacionārs, Sirds ķirurģijas dienas stacionārs, Asinsvadu ķirurģijas dienas stacionārs un Sāpju aprūpes dienas stacionārs. Slimnīcā izveidots Plaušu slimību centrs, apvienojot Torakālās ķirurģijas un Pulmonoloģijas un alergoloģijas centru. Gastroenteroloģijas, hepatoloģijas un uztura terapijas centrā ir izveidota jauna struktūrvienība - Funkcionālās diagnostikas vienība.

Pieaugot klientu skaitam un paplašinoties piedāvāto medicīnas pakalpojumu klāstam, slimnīca pastāvīgi veic uzlabojumus, lai nodrošinātu teicamu un vienotu klientu apkalpošanas kvalitāti, sasniedzamību un pieejamību, kā arī lai uzlabotu pacientu plūsmas plānošanu un koordinēšanu. 2012.gadā slimnīcā darbu sāka arī Klientu servisa departaments un Klientu informācijas un apkalpošanas centrs.

Sīle arī norāda, ka klientu un uzņēmēju atzinība saņemta ikgadējā "Uzņēmumu reputācijas topā" - par labāko reputāciju sabiedrisko, sociālo un individuālo pakalpojumu nozarē Stradiņa slimnīca jau trešo gadu pēc kārtas ieguvusi 1.vietu, savukārt visu uzņēmumu kopvērtējumā slimnīca ierindojusies 28.vietā, tas ir, par septiņpadsmit vietām augstāk nekā 2012.gadā.

Šobrīd sagatavotais gada pārskats par 2012.gadu ar revidentu pozitīvu atzinumu ir iesniegts apstiprināšanai Veselības ministrijā.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāja Rūta Valtere pauž gandarījumu par paveikto. "Sasniegtais liecina, ka slimnīcas finansiālās situācijas stabilizēšanas pasākumi ne tikai pacēluši slimnīcu uz kājām, bet arī sekmējuši tās attīstību. Tas bija iespējams, pateicoties mūsu personāla augstajai kvalifikācijai un pašaizliedzīgajam darbam," uzskata Valtere.

Sīle norāda, ka pērn tika turpināts darbs pie slimnīcas jaunā korpusa būvniecības projekta - būvvaldē tika apstiprināts slimnīcas jauno ēku skiču projekts un tika izsludināts konkurss par jaunā korpusa būvniecību. Šā gada 24.janvārī konkursa iepirkuma komisija pieņēma lēmumu līguma slēgšanas tiesības piešķirt piegādātāju apvienībai SIA "Skonto būve" un SIA "Re&Re", savukārt februārī tika parakstīts līgums. "Šobrīd, kad norit jaunās slimnīcas pirmās kārtas būvniecības darbi, mēs apzināmies lielo atbildību un strādājam, lai panāktu arī projekta otrās kārtas realizāciju, kas nākotnē ļautu izvietot visas slimnīcas nodaļas vienā ēkā," saka Rūta Valtere.