Važās saslēgušies protestētāji pie Brīvības pieminekļa prasa mainīt valsts iekārtu

Četri cilvēki, saslēguši savas rokas ķēdēs un kaklā uzkarinājuši plāksnītes ar uzrakstu "Vergs", šodien pēcpusdienā Rīgā, pie Brīvības pieminekļa, sāka protesta akciju, pieprasot mainīt pastāvošo valsts iekārtu.

Kā novēroja aģentūra LETA, protestētāji lēnā gaitā pastaigājas Brīvības pieminekļa apkārtnē.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja viens no akcijas dalībniekiem - aptuveni 40 gadus vecais Maigurs Jurkjāns -, viņam esot bijis savs bizness vairākos virzienos. Jurkjāns esot nodarbojies gan ar autoservisu un to rezerves daļu tirdzniecību, gan ar zālāju pļaušanu. Tāpat protestētājam esot bijis bizness celtniecības nozarē, kur viņa uzņēmums veicis valsts pasūtījumus. Tagad Jurkjāns kļuvis par bezdarbnieku, un viņš uzskata, ka ir zaudējis pilnīgi visu.

Jurkjānam kaklā uzkārtā plāksnīte ar uzrakstu "Vergs" simbolizējot to, ka viņš kļuvis "vergs pats sev, pateicoties pastāvošajai iekārtai, kas mani līdz tam noveda". Protestētājs uz Rīgu atbraucis no Lielvārdes novada, līdzi ņemot arī dēlu Sarmi un divus kaimiņus, taču drīzumā viņiem pievienošoties vēl citi cilvēki, daži no tiem - jau šovakar.

Jurkjāna ģimenē esot trīs bērni, bet pelna - vienīgi sieva. Viņa strādājot lidostā.

Akcijas dalībnieki protestē pret šādu valsts vadības iekārtu un pieprasa "nekavējoties iesaistīties un risināt šo situāciju". Viņi vēlas panākt, lai valstī tiktu pasludināts ārkārtas stāvoklis, atlaista valdība un Saeima, kā arī izveidota tautas vēlēta valdība, kurā katru ministru ievēl tautas balsojumā. Tāpat protestētāji pieprasa nekavējoties atrisināt bezdarba problēmu valstī.

Tomēr, pēc Jurkjāna domām, "deputātiem ir banāni ausīs un lielas rozā saulesbrilles uz acīm", tāpēc akcijas dalībnieki līdz jaunajam gadam esot gatavi savākt ziedojumus un doties arī uz Briseli, lai protestētu tur, ja šeit viņu prasības netiks izpildītas.

Kā aģentūrai LETA uzsvēra Jurkjāns, šī ir miermīlīga protesta akcija, kas ilgs vairākas dienas un naktis. Pat tad, ja vīrietis, kurš iepretim Ministru kabineta ēkai rīko badastreiku, saļims bezsamaņā, aktīvisti pie Brīvības pieminekļa turpināšot cīnīties.

Svarīgākais