Eksperti meklēs risinājumus darbaspēka nodokļu mazināšanai

Lai meklētu risinājumus darbaspēka nodokļu mazināšanas jomā, kur saduras Reformu partijas un "Vienotības" nostājas, tiks veidota ekspertu darba grupa, šodien pēc Reformu vadības grupas sanāksmes medijiem pavēstīja premjerministrs Valdis Dombrovskis (V).

Darba grupas vadību uzņemsies Finanšu ministrija, un tajā būs eksperti no Labklājības ministrijas un Ekonomikas ministrijas, kā arī pārstāvji no valdības sociālajiem partneriem. Lai gan konkrēts datums, kad darba grupai jānāk klajā ar risinājumiem, nav noteikts, premjers atzina, ka priekšlikumus vajadzētu izstrādāt līdz augusta beigām, kad notiks sarunas par nākamā gada valsts budžetu.

Patlaban diskusijas ir par to, vai no nākamā gada par 2% mazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli, ko piedāvā Reformu partija un kas no valsts budžeta prasītu 67 miljonus latu, vai arī palielināt atvieglojumu par apgādībā esošu personu vai neapliekamo minimumu, ko savukārt aizstāv "Vienotība", stāstīja valdības vadītājs.

Par to, kādām izmaiņām darbaspēka nodokļu jomā ir jābūt, viedokļi Reformu vadības grupā ir dažādi - uzņēmēji ir pārliecināti, ka ir jāmazina iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme, tikmēr pašvaldības norāda, ka jebkuru darbaspēka nodokļu mazināšana negatīvi ietekmēs to budžetu, tāpēc aicina meklēt citus risinājumus.

Premjers uzsvēra, ka fiskālā telpa nākamā gada budžetā ir ierobežota, un, lai nonāktu pie visus apmierinoša risinājuma, gan sociālajiem partneriem, gan koalīcijas partneriem ir jāierobežo savas ambīcijas nākamā gada budžetā saistībā ar finansējuma pieprasīšanu, kas jau tagad krietni pārsniedz budžeta iespējas.

Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) minēja, ka viens no diskusiju objektiem ir patēriņa nodokļu palielināšana. Premjers gan uzsvēra, ka šodien konkrēti risinājumi netika nosaukti, tieši tāpēc tiks veidota darba grupa. Tomēr arī viņš norādīja, ka risinājumi ir jāmeklē, ne tikai diskutējot par iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazināšanu, bet arī jāskatās citos virzienos. "Risinājumu nav, bet ir kopīga vēlme tos atrast," sacīja valdības vadītājs.

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone uzsvēra, ka no valdības sagaida darbaspēka nodokļu mazināšanu, jo pretējā gadījumā uzticēšanās valdības solījumiem būs būtiski ietekmēta. Viņasprāt, viens no risinājumiem būtu sociālā nodokļa iemaksu mazināšana uzņēmējiem, kas patlaban ir 11% apmērā, bet pirms ekonomiskās krīzes tie bija 9%.

Tikmēr Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis pauda viedokli, ka diskusijai vajadzētu būt par to, vai spējam paskatīties uz nodokļu izmaiņām ilgtermiņā, taču patlaban diskusija ir par to, vai vispār turpināt iepriekš uzņemtās saistības nodokļu politikas jomā. Diskusijai vajadzētu būt par to, kā pildīt ilgtermiņa lēmumus, nevis apmierināt īstermiņa vajadzības.

Latvijā

Kamēr Rīgā politiķi sirdīgi diskutē par nākamā gada valsts budžeta izdevumu daļu, tikmēr Limbažos pašvaldība meklē veiksmīgāko modeli sadarbībai ar uzņēmējiem, gatavojas Nēģu dienai Salacgrīvā un prāto, vai nepārdēvēt vēsturiskās ēkas un vietas senajos vārdos, tostarp vecpilsētu, kas Hanzas savienības laikos dēvēta par Lemiseli.

Svarīgākais