Apgrozībā esošo viena santīma monētu svars līdzvērtīgs sešiem elektriskā vilciena vagoniem

Apgrozībā esošo viena santīma monētu svars ir līdzvērtīgs sešu elektriskā vilciena vagonu svaram, aprēķinājuši "Swedbank" eksperti.

Patlaban Latvijā apgrozībā ir 488 miljoni monētu, kas uz katru iedzīvotāju ir vairāk nekā puskilograms.

Latvija nākamgad pievienosies eirozonai, tādējādi ar latiem norēķināties varēs vēl šogad un nākamgad pirmās divas nedēļas, bet atlikums tiks izdots eiro.

Lai nebūtu jālauza galva, ko darīt ar santīmu monētām, piemēram, bērnu krājkasītēm, kuru apstrāde bankās ir dārgāka un ilgāka, "Swedbank" valdes loceklis un Klientu apkalpošanas pārvaldes vadītājs Ģirts Bērziņš rekomendē tās laikus tērēt vai ziedot.

Apmainīt latus pret eiro skaidrā naudā bez komisijas maksas un pēc oficiālā kursa varēs komercbankās sešus mēnešus pēc eiro ieviešanas, Latvijas Pasta nodaļās - trīs mēnešus pēc eiro ieviešanas, bet Latvijas Bankā - neierobežotu laika periodu.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais