Agresīvie autovadītāji dosies pie psihologa

© Scanpix

Lai pilnveidotu pārkāpumu uzskaites punktu sistēmu, tiek plānots ieviest jaunu ietekmēšanas līdzekli, lai atvieglotu punktu reģistrēšanas un dzēšanas kārtības procesu.

Lai pilnveidotu pārkāpumu uzskaites punktu sistēmu, tiek plānots ieviest jaunu ietekmēšanas līdzekli, lai atvieglotu punktu reģistrēšanas un dzēšanas kārtības procesu.

Izsludinātajos "Pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas piemērošanas noteikumu" grozījumos paredzēts jauns autovadītāju ietekmēšanas līdzeklis - braukšanas uzvedības korekcijas grupu nodarbības, kura galvenā mērķauditorija ir agresīvie vadītāji. Saņemot astoņus uzskaites punktus, autovadītāji saņems uzaicinājumu apmeklēt grupas nodarbības pie sertificēta psihologa. Ja nodarbības tiks apmeklētas, punktu skaits tiks samazināts par diviem punktiem, bet ja tas netiks izdarīts - palielināts par diviem punktiem.

Projektā ir iespēja arī brīvprātīgi apmeklēt kursus ceļu satiksmes drošības jautājumos un drošas transportlīdzekļa vadīšanas jautājumos, tādējādi savlaicīgi tiks dzēsti divi punkti. Šāda iespēja paredzēta vadītājiem, kuriem reģistrēti vismaz četri uzskaites punkti.

Kā informē "Ceļu satiksmes drošības direkcijas", sabiedrisko attiecību daļas vadītājs, Jānis Aizpors, attiecībā uz agresīvajiem braucējiem, sistēma pati nemainās, saņemot 8 punktus, kursi jāapmeklē arī šobrīd. Tiks vērtēts par ko punkti tiek piešķirti - ja tie tiks piešķirti par agresīvu braukšanu, tādā gadījumā vadītājam būs jāapmeklē tieši grupu nodarbības pie psihologa. Speciālisti uzskata, ka agresīva braukšana ir ne tika daudz noteikumu nezināšana vai pārkāpšana, bet drīzāk cilvēkam ir psiholoģiskas dabas problēmas un psihologs to varēs palīdzēt risināt.

Psihologi šādu soli uzskata par pareizu. Izmainot agresīvo braukšanas stilu, izmaiņas ietekmē arī cilvēka uzvedību kopumā.

Vēl noteikumu grozījumos ir paredzēti punkti par pārkāpumiem, par kuriem līdz šim punkti netika piešķirti. Par braukšanu ar automobili, kura stikli pārklāti ar pārklājumu, kas neatbilst normatīvo aktu prasībām - viens punkts. Par transportlīdzekļa izmantošanu satiksmē, kuram nav veikta OCTA, tiks piešķirti divi punkti līdzīgi kā par braukšanu bez valsts tehniskās apskates.

Kā norāda Ceļu satiksmes drošības direkcija, tad šobrīd pārkāpumu uzskates punkti ir piešķirti 110 846 autovadītājiem, no kuriem lielākā daļa ir vīrieši - 81%. Savukārt maksimālais punktu skaits - 16 šobrīd ir reģistrēts 222 autovadītājiem. Astoņi punkti un vairāk ir 16 013 autovadītājiem.

Pārkāpumu uzskaites sistēma Latvijā darbojas kopš 2004.gada, un pēdējās izmaiņas noteikumos veiktas 2009.gadā.

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais