Ziņojums: Latvijas iedzīvotāji korupcijas līmeņa samazināšanos neizjūt

55% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka pēdējo divu gadu laikā korupcijas līmenis valstī nav mainījies, liecina organizācijas "Transparency International" veiktais pētījums.

Savukārt 11% aptaujāto domā, ka tas ir manāmi paaugstinājies, 18% aptaujāto domā, ka tas ir nedaudz palielinājies, bet 15% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka korupcijas līmenis ir nedaudz samazinājies.

Aptaujā 51% respondentu pauduši viedokli, ka korupcija publiskajā sektorā ir nopietna problēma, bet 26% aptaujāto radies viedoklis, ka tā ir problēma, tomēr viņi to nav nosaukuši par nopietnu. Tikmēr 20% aptaujas dalībnieku korupciju novērtējuši kā nelielu problēmu, bet 4% aptaujāto tā neliekas problēma.

51% aptaujāto arī pauda uzskatu, ka valdības mēģinājumi cīnīties ar korupciju Latvijā nav efektīvi. Tāpat vairāk nekā puse aptaujāto - 53% - uzskata, ka valdības darbu vada dažu lielu grupu personīgās intereses.

Liels procents respondentu Latvijā - 68% - pauda nostāju, ka politiskās partijas Latvijā ir korupcijas ietekmētas, 56% uzskata, ka korupcija ietekmē arīdzan parlamentu, bet 31% respondentu norādījuši, ka arī medijus Latvijā ietekmē korupcija.

Teju puse jeb 48% aptaujāto pauda viedokli, ka korupcija ir ietekmējusi arī tiesu varu Latvijā. Tikpat liels procents aptaujāto saskata korupcijas ietekmi medicīnas nozarē. 68% aptaujāto korupcijas ietekmi sajutuši attiecībās ar valsts amatpersonām un ierēdņiem.

Pētījumā noskaidrots, ka Latvijā kukuļus devuši 19% respondentu: ceturtdaļa jeb 25% no tiem kukuļus devuši policijai, savukārt 24% - medicīnas iestādēs.

Pētījuma gaitā 107 pasaules valstīs tika apjautāti 114 000 cilvēku. Pēdējā gada laika kukuļus valsts pārvaldes vai institūciju darbiniekiem maksājuši 27% respondentu. 36 valstīs par korumpētāko institūciju tiek uzskatīta policija, 20 valstīs šajā jomā vissliktākā slava ir tiesu sistēmai. Savukārt 51 valstī par korumpētākajām tiek uzskatītas politiskās partijas.

Svarīgākais