Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Advokāts: Čalovskis vīrusam tikai kaut ko pielaboja

ASV smagos kibernoziegumos apsūdzētais "Imantas hakeris" Deniss Čalovskis datorvīrusu "Gozi Virus" nav radījis un izmantojis noziedzīgu labumu gūšanai, bet gan 2009.gadā tam tikai "kaut ko pielabojis", šorīt Latvijas Radio sacīja viens no Čalovska advokātiem Saulvedis Vārpiņš.

ASV federālie prokurori par vīrusa radīšanu izvirzījuši apsūdzības trim iespējamiem Austrumeiropas kibernoziedzniekiem - Krievijas pilsonim Ņikitam Kuzminam, Rumānijas iedzīvotājam Mihajam Paunesku un 1985.gadā dzimušajam Latvijas pilsonim, Imantā dzīvojošajam datorspeciālistam Čalovskim, kurš esot pazīstams arī ar iesauku "Miami".

Ar datorvīrusu "Gozi Virus" tika inficēts vairāk nekā miljons datoru visā pasaulē, tostarp aptuveni 40 000 datoru ASV, un ar tā palīdzību nozagti vairāki miljoni dolāru. Vīruss nonācis pat ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) datoros. Ja Latvija Čalovski izdos, ASV viņam var draudēt pat 67 gadu cietumsods.

Advokāts apgalvoja, ka Čalovskis nozieguma ķēdē stāvējis ļoti tālu. Pat Kuzmins, kurš esot galvenais aizdomās turamais no šiem trim, esot tikai izīrējis vīrusu, bet naudu zaguši citi. Kuzmins jau sadarbojoties ar ASV izmeklētājiem, kas dara bažīgus Čalovska aizstāvjus, ka otru sadarbības personu viņiem vairs nevajadzēs, līdz ar to mazināsies Čalovska iespējas mīkstināt sev sodu, sniedzot izmeklētājiem noderīgu informāciju. Šādā situācijā Čalovskis varētu saņemt aizstāvības skatījumā nesaprātīgu sodu.

Vārpiņš uzsvēra, ka Latvijā un ASV atšķiras tiesu sistēmas, jo ASV daudzos gadījumos sodi tiek piemēroti uz vienošanās pamata, savā veidā izmeklētājiem tirgojoties ar apsūdzēto.

Tieslietu ministrija ir saņēmusi ASV Tieslietu departamenta vēstuli, kurā ASV sola garantēt, ka tiks ievērotas Čalovska cilvēktiesības, ja Latvija viņu izdos ASV. Vārpiņš atzina, ka tagad pastāv ļoti liela iespējamība, ka Latvija Čalovski izdos ASV.