NBS komandieris vēlētos karavīru algu pieaugumu par 100 latiem

Būtu ļoti labi, ja Latvijas karavīru algas tiktu palielinātas par 100 latiem, šorīt telekompānijā LNT izteicās Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube.

Pašlaik ierindas NBS karavīrs saņemot nedaudz vairāk par 300 latiem, jaunākais virsnieks - ap 400 latiem uz rokas, un virsnieku atalgojums pieaug līdz ar augstākām pakāpēm. Graube izteicās, ka algu pieaugums par 100 latiem būtu labs ieguldījums motivācijas stiprināšanā.

Pēc Graubes vārdiem, NBS joprojām strādājot izdzīvošanās režīmā. Viņu īpaši apbēdinot tas, ka NBS finansējuma jomā trūkst pozitīvās tendences. Ekonomiskās krīzes iespaidā kadru mainība NBS pašlaik gan neesot dramatiska, tomēr esot jūtams, ka karavīri meklē citas darba iespējas, īpaši kvalificētie speciālisti, kuri NBS nodienējuši 10 līdz 15 gadus. Savukārt ierindniekus rekrutēt problēmu neesot.

NBS komandieris uzskata, ka Latvijā trūkst fundamentālas izpratnes, ka armijas nodrošinājums nozīmē visas valsts drošību. Lai arī militārie riski Latvijai pašlaik esot ļoti niecīgi, tomēr fakts, ka pie mūsu valsts robežām tiek stiprināti militārie spēki, nevar neuztraukt, uzsvēra Graube.

Latvijā

Latvijā patēriņa cenas šogad septembrī salīdzinājumā ar augustu pieauga par 0,3%, bet gada laikā - šogad septembrī salīdzinājumā ar 2023.gada septembri - palielinājās par 1,4%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.