Šogad izdeguši 130 hektāri meža

© Scanpix

Šogad Latvijā reģistrēti 255 meža ugunsgrēki, kuros kopumā izdegusi 169,7 hektāru liela platība, tai skaitā 129,7 hektāri meža, liecina Valsts meža dienesta (VMD) apkopotā operatīvā informācija.

Pērn visa gada garumā Latvijā tika reģistrēti 162 meža ugunsgrēki, kuros izdega 90 hektāru liela platība. Savukārt pēdējā desmitgadē visvairāk meža ugunsgrēku - 1929 - tika reģistrēts 2006.gadā, kad izdega 3790 hektāru liela platība.

Šogad Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) iesaistījies 98 meža ugunsgrēku dzēšanā. Visbiežāk - 89 reizes - mežs dedzis Rīgas reģionālās virsmežniecības teritorijā, aģentūru LETA informēja VUGD preses pārstāve Inga Vetere.

Kā pastāstīja VMD preses sekretāre Selva Šulce, ik gadu VMD nosaka meža ugunsnedrošo laika posmu visā valsts teritorijā. Šogad tas tika izsludināts 1.maijā.

Meža ugunsnedrošajā laikposmā, uzturoties mežā un purvā, iedzīvotājiem ir aizliegts nomest degošus sērkociņus vai izsmēķus, kurināt ugunskurus, izņemot atbilstoši ierīkotās vietās, atstāt ugunskurus bez uzraudzības, dedzināt atkritumus, braukt pa mežu un purvu ārpus ceļiem ar mehāniskiem transportlīdzekļiem, kā arī veikt jebkuras citas darbības, kas varētu izraisīt ugunsgrēku.

Ugunsgrēku mežā var konstatēt pēc dūmiem. Lai iespējami ātrāk varētu noteikt vietu, kur izcēlies meža ugunsgrēks, ugunsnedrošajā laika posmā VMD organizē dežūras ugunsnovērošanas torņos. No šiem torņiem dienas gaišajā laikā tiek vērots mežs, un, ja virs koku galotnēm paceļas dūmi, ir iespējams noteikt, kur tieši deg.

Lai meža ugunsgrēka gadījumā būtu iespējams piekļūt degšanas vietai, meža īpašniekiem pastāvīgi ir jāparūpējas, lai ceļi un stigas būtu atbrīvoti no sagāztajiem kokiem un krūmiem, lai nepieciešamības gadījumā ugunsdzēsības automašīnām būtu iespējams brīvi pārvietoties pa mežu. Tāpat īpašniekiem jāzina, ka viņu pienākums ir veikt meža ugunsgrēka vietas uzraudzību pēc meža ugunsgrēka likvidācijas.

VUGD un VMD aicina iedzīvotājus ievērot ugunsdrošību mežos, jo, ilgstoši saglabājoties karstam un sausam laikam, pat neliels ugunsdrošības pārkāpums vai neuzmanība var izraisīt meža ugunsgrēku. VUGD aicina visus iedzīvotājus, pamanot, ka mežā ir izcēlies ugunsgrēks, nekavējoties zvanīt uz tālruni 112. Jo operatīvāk notikuma vietā ieradīsies ugunsdzēsēji, jo ātrāk ugunsgrēku izdosies nodzēst un tas radīs mazāk postījumu.