Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Peldējums no Kolkas raga līdz Roņu salai izmaksās 6000 latu

© publicitātes

„Tas ir sapnis, kurš tiek lolots jau divus gadus,” saka 31 gadu jaunais ventspilnieks Ingus Siliņš, kurš šovasar iecerējis veikt unikālu peldējumu no Kolkas raga līdz Roņu salai, mērojot 38 kilometrus. Ingus atzīst, ka peldējuma mērķis galvenokārt ir pacīnīties pašam ar sevi, ar saviem spēkiem, kā arī iedvesmot citus darīt tikpat neparastas lietas.

Lai gan bērnība Ingum nav bijusi viegla, tas ir viens no faktoriem, kas ne tikai mainīja vīrieša tālāko dzīves uztveri, bet arī būtiski ietekmēja viņa ārējo izskatu. Ingus dalās bērnības atmiņās, kad mazam puikam esot, viņš ir bijis krietni resnāks nekā citi, tāpēc grūti bija paskriet, papeldēt un pat paiet. Šodien vīrietis atzīst, ka tas savā ziņā ir bijis dzinulis nesamierināties ar esošo, bet gan tiekties pēc pilnības. Tagad Ingus ir labā sportiskā formā. 13t gadi aizvadīti dienējot LR Nacionālajos bruņotajos spēkos, un šobrīd Ingus jau trešo sezonu pārstāv Latvijas ironman.lv komandu. Ar Ironman apzīmē triatlona sacensību distanci, kurā dalībnieki peld 3,8 kilometrus, 180 kilometrus brauc ar velosipēdu un vēl skrien 42 kilometru maratonu. Ingus nolēmis mest izaicinājumu un pacelt latiņu vēl augstāk, pārvarot 38 kilometru stindzinoši auksto jūras ūdeni.

Šim peldējumam vīrietis gatavojas jau divus gadus, vairākas reizes piedaloties sacensībās, kurās jāpeld atklātajās ūdens tilpnēs. Arī ezeros un baseinos nopeldēts ne mazums kilometru. Pērn Vācijā notikušajās sacensībās Ingus esot nopeldējis 12 kilometrus upē, kā arī treniņos, kuri notiek regulāri, vidēji pievarēti gandrīz 15 kilometri.

Atbildot uz Neatkarīgās jautājumu par to, kā radās ideja peldēt lielo attālumu, Ingus stāsta, ka pirms diviem gadiem viens no viņa draugiem atsūtīja rakstu no internetportāla, kurā bija rakstīts par trim igauņiem, kuri pārpeldēja šo pašu distanci no Kolkas raga līdz Roņu salai. „Nebūtu slikti arī pašam aizpeldēt,” tobrīd nodomāja Ingus. Kopš tā brīža vīrietis sāka sponsoru meklēšanu savai idejai. 2011.gadā tas diemžēl neizdevās, taču šogad Ingum un viņa komandai uzsmaidīja veiksme un sponsori atrasti.

Pa ceļam Ingus taisīs mazākas un lielākas pauzes, lai mazināt radušos nogurumu, kā arī uzņemt spēkus ieēdot. Ja viss norit kā paredzēts, mazās pauzes plānots taisīt ik pēc 20 minūtēm, taču, ja sportista spēki būs uz izsīkšanas robežas, pastāv iespēja organizēt pārtraukumu vienas stundas garumā. Jāpiebilst, ka peldējuma laikā Ingus sekos un līdzās peldēs pavadošā jahta ar komandu, kura nepieciešamības gadījumā sniegs palīdzību un rūpēsies, lai Ingus peldējums ir dzīvībai drošs. Tāpat vīrieša peldēšanas ekipējumam būs pievienota GPS sistēma, lai jebkurš interesents varētu sekot peldēšanas maršrutam internetā.

Saistībā ar plānoto 38 kilometru garo peldējumu, jāmin arī iespējamie riska faktori, kādēļ peldējums var tikt pārtraukts. Pats Ingus atzīst, ka grūtības var sagādāt radusies vētra jūrā, kas nerimst vairākas stundas. Arī pretstraumes un pretvēji var padarīt peldēšanu krietni sarežģītāku. Taču dažas dienas pirms zīmīgā notikuma, Ingus un viņa komanda ņems vērā gaidāmo laika prognozi, lai izvairīties no negaidītiem dabas pavērsieniem. Nedrīkst aizmirst arī par sāļā ūdens ietekmi uz cilvēka organismu. Proti, ilgstoši peldot sāļā ūdenī, pastāv liela iespēja appampt mutes dobumam. Tāpat ūdens temperatūra jūrā, kas šobrīd ir +16C, nav no tām baudāmākajām. Lai gan Ingus būs nodrošināts ar pilnu peldēšanas ekipējumu, šādos lielos peldēšanas attālumos nevar izslēgt faktu par ķermeņa atdzišanu. Arī fiziskais nogurums ir gana svarīgs faktors, kas visnotaļ ietekmē peldēšanas procesu. Visas šīs nianses ir vērā ņemamas un vienlīdz būtiskas, lai peldējums izdotos veiksmīgs. Neskatoties uz daudzajiem ārējiem faktoriem, kas var ietekmēt sportista peldējumu, Ingus ir apņēmības pilns un ir gatavs pieņemt izaicinājumu nopeldēt vienā piegājienā 38 kilometrus aptuveni 16 stundās.

„Tā ir sava veida meditācija,” atzīst Ingus. Viņš ir pārliecināts, ka tās ir ne tikai fiziskas pūles, bet arī morālas. Proti šajā peldējumā, psiholoģiskā sagatavotība ir ne mazāk nepieciešama, cik fiziskā.

Ingus ieceri atbalsta uzņēmums SIA „Street Burgers”, kuru uzrunājusi sportista cīņas spars un degsme sasniegt iecerēto. Arī Latvijas peldēšanas federācijas viceprezidents Jānis Dzenis visnotaļ ir priecīgs par vīrieša ieceri. Pēc sponsoru teiktā, kopējās pasākuma izmaksās varētu sastādīt aptuveni pieci līdz 6000 lati. Peldējumu plānots veikt no 15. līdz 19.jūlijam, taču konkrētu datumu precizēs.

Ingus neatklāj, kas būs pirmais, ko izdarīs veiksmīga peldējuma gadījumā, sakot – tas būs pārsteigums.