Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Latus ar eiro aizstās pēc līdzšinējā kursa - 0,702804; par 100 latiem saņems 142,29 eiro

© Scanpix

Nākamā gada janvārī pāreja no lati uz eiro notiks saskaņā ar līdz šim Latvijas Bankas apstiprināto oficiālo kursu - viens eiro ir 0,702804 lati jeb 70,3 santīmi.

Pārejas kursu šodien apstiprināja Eiropas Savienības (ES) finanšu ministri. Ar šādu kursu lats tika piesaistīts eiro jau 2005.gada janvārī.

Par šo lēmumu Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) paziņoja, izmantojot mikroblogošanas tīklu "Twitter".

Saskaņā ar šo kursu banku kontos noguldītā nauda 2014.gada janvārī tiks pārvērsta eiro, bet skaidro naudu iedzīvotāji no nākamā gada janvāra bez maksas varēs apmainīt Latvijas komercbankās, pasta nodaļās reģionos, kā arī Latvijas Bankā.

Pārrēķinot latus uz eiro, viens lats ir 1,42 eiro. Par 100 latiem pēc eiro ieviešanas to īpašnieks saņems 142,29 eiro, par 1000 latiem - 1422,87 eiro.

Līdz ar oficiālā pārejas kursa noteikšanu tirgotāji un pakalpojumu sniedzēji var sākt norādīt savu preču un pakalpojumu cenas arī eiro. Obligāti preču un pakalpojumu cenas latos un eiro būs jānorāda no oktobra sākuma. Dubultās cenu atspoguļošanas periods ilgs līdz 2014.gada jūnija beigās.

Latu cenas tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem jānorāda eiro, pārrēķinot tās pēc oficiālā kursa un saskaņā ar matemātiskajiem principiem. Patērētāju tiesību aizsardzības centrs kontrolēs, lai cenas būtu pārrēķinātas pareizi.

Lai mudinātu uzņēmējus cenas pārrēķināt un norādīt pareizi, tiks īstenota akcija "Godīgs eiro ieviesējs", kas paredz starp valdību, uzņēmumiem un tos pārstāvošajām organizācijām noslēgt sadarbības memorandu. To parakstot, uzņēmēji brīvprātīgi apņemsies, ka cenu pārrēķināšana notiks saskaņā ar Eiro ieviešanas kārtības likumā paredzētajiem principiem. Uzņēmumi, kas būs pievienojušies memorandam, varēs izmantot šīs iniciatīvas logo.

Šodienas ES finanšu ministru lēmums bija gala lēmums par Latvijas pievienošanos eirozonai. Iepriekš Latvijas iekļaušanos eirozonā atbalstījuši ES valstu un valdību vadītāji, kā arī Eiropas Parlamenta deputāti.

Latvijas ceļš uz eirozonu sākās līdz ar mūsu valsts pievienošanos ES, tomēr nenoritēja tik gludi, kā sākumā plānots. Latvija plānoja pāriet uz eiro 2008.gadā, taču nespēja izpildīt Māstrihtas kritērijus. Tolaik galvenā Latvijas problēma bija augstā inflācija. Savukārt ekonomiskās krīzes laikā 2009. un 2010.gadā Latvijā bija pārmēru augsts budžets deficīts.

2010.gada 24.martā Latvijas valdība nolēma, ka eiro ieviešanas mērķa datums ir 2014.gada 1.janvāris. Kopš tā laika valdība īstenojusi politiku, lai valsts spētu izpildīt Māstrihtas kritērijus, piemēram, tiek nodrošināts zems budžeta deficīts.

No 2012.gada septembra, kad līdz atbilstošam līmenim samazinājās vidējā inflācija, Latvija izpilda visus Māstrihtas kritērijus. Šogad jūnijā Eiropas Komisija un Eiropas Centrālā banka, izvērtējot Latvijas tautsaimniecības gatavību vienotās Eiropas valūtas ieviešanai, secināja, ka Latvija izpildījusi visus kritērijus eiro ieviešanai 2014.gada janvārī.