Vakar uz papildus izmeklēšanu slimnīcā nogādāti 22 Dziesmusvētku dalībnieki un skatītāji

Aizvadītajā diennaktī papildus izmeklējumu veikšanai slimnīcās no svētku norises un dalībnieku naktsmītnēm nogādāti 22 Dziesmusvētku dalībnieki un skatītāji, aģentūrai LETA pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Inga Vītola.

Pārsvarā slimnīcās nogādāti cilvēki ar dažāda rakstura vieglām traumām - galvas, ceļu, potītes, pēdas, rokas traumām, kuras gūtas pakrītot, paklūpot, uzskrienot kaut kam virsū. Galvenokārt tie ir bijuši deju kolektīvu dalībnieki.

Vairākos gadījumos bijušas sūdzības par vēdera sāpēm, vai arī dažādu jau esošu hronisku slimību saasinājumi, informēja Vītola.

Slimnīcās nogādāto vecums bijis no astoņiem līdz 79 gadiem.

"Slimnīcās nogādāti tie dalībnieki, kuriem bija nepieciešama kāda papildus izmeklēšana - asins analīze, rentgens vai ķirurga konsultācija. Lielākā daļa pēc šīm papildus izmeklēšanām netika ievietoti stacionārā," sacīja Vītola.

Viņa piebilda, ka pie mediķiem vērsušos svētku dalībnieku un skatītāju skaits ir krietni lielāks, jo pie mediķiem vēršas gan ar viegliem sasitumiem un nobrāzumiem, gan arī tie cilvēki, kuri sajūtas nedaudz slikti. "Mēs esam aicinājuši un aicinām - sajūtot kādas nespēka pazīmes, uzreiz laicīgi vērsties pie mediķiem. Bieži vien tiek uzlīmēts plāksteris vai arī izmērīts asinsspiediens, novērtēts stāvoklis un cilvēks atgriežas svētku dalībnieku vai skatītāju pulkā," sacīja Vītola.

Jau ziņots, ka piektdien, 5.jūlijā slimnīcā ar vieglām traumām un sūdzībām par pašsajūtas pasliktināšanos gan no mēģinājumu vietām, gan naktsmītnēm nogādāti 19 Dziesmu un deju svētku dalībnieki.

Medicīniskā palīdzība bijusi nepieciešama 14 līdz 77 gadus veciem svētku dalībniekiem. Saslimšanas un traumas bija salīdzinoši vieglas - gūtas potīšu traumas, daļai dalībnieku pasliktinājusies pašsajūta karstuma ietekmē, bijušas sūdzības par kakla un vēdera sāpēm, bet vairākos gadījumos notikusi jau esošu hronisku slimību saasināšanās.

Jau ziņots, ka Dziesmu un deju svētkos šoreiz piedalījās 40 600 dalībnieki no dažādām pasaules vietām. Absolūts dalībnieku līderis svētkos bija dejotāji, jo šogad svētkos piedalījās kopumā 603 deju kolektīvi. Korus svētkos pārstāvēja 388 kolektīvi, bet trešajā vietā skaita ziņā bija vokālie ansambļi - 224 kolektīvi.

Rekordliels šogad bija ārvalstu latviešu skaits - kopumā uz Rīgu atbrauca 1300 dalībnieki no dažādām latviešu kopienām ārvalstīs. Tāpat svētku rīkotājiem izdevās piesaistīt 96 mazākumtautību kolektīvus.

Nedēļas garumā Rīgā kopumā notika 62 pasākumi, no kuriem 21 bija maksas pasākums, bet 41 - bezmaksas pasākums.

Kā vēstīts, Dziesmu un deju svētki noslēgsies šodien.

Svarīgākais