PVD veicis 250 Dziesmu svētku ēdinātāju pārbaudes; konstatētas vairākas nepilnības

© F64 Photo Agency

Līdz šodienai XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku dalībnieku ēdināšanas uzraudzībā iesaistītie Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvji veikuši vairāk nekā 250 pārbaudes, konstatējot vairākas neatbilstības, kuras nekavējoties novērstas, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja PVD pārstāve Anna Joffe.

Viņa sacīja, ka 38 Rīgas pilsētas pārvaldes pārtikas inspektori un desmit pārtikas inspektori no Rietumpierīgas, Dienvidzemgales un Ziemeļpierīgas teritoriālajām struktūrvienībām kopš svētku sākuma ir veikuši vairāk nekā 200 pārbaudes skolās, kur mitinās un ēd svētku dalībnieki no Latvijas novadiem.

"Sevišķi šajās karstajās dienās īpaši rūpīgi tiek uzmanīts, kā tiek ievērots ēdienu gatavošanas tehnoloģiskais process un - vai ēdiens tiek uzglabāts atbilstošā temperatūrā. Tāpat ir veiktas vairāk nekā 50 izbraukuma tirdzniecības, izbraukuma ēdināšanas un bāzes uzņēmumu pārbaude, kuros tiek gatavoti produkti izbraukuma ēdināšanai," norādīja Joffe.

Viņa arī atzina, ka pārbaužu laikā konstatētas vairākas neatbilstības saistībā ar temperatūras režīmu, apkalpojošā personāla un telpu higiēnu.

"Pārbaužu laikā ir konstatētās dažas neatbilstības, kuras ēdinātāji un tirgotāji operatīvi un atsaucīgi nekavējoties novērsuši," sacīja Joffe.

Savukārt svētku dalībniekiem turpmākajās dienās PVD iesaka brokastis, pusdienas un vakariņas ēst ēdienu pasniegšanas vietās, uzturā izvēlēties svaigus un nebojātus pārtikas produktus.

Karstā laikā jālieto pietiekami daudz dzeramā ūdens, proti, vismaz divi litri dienā. Savukārt atvērtus sulu iepakojumus jācenšas izlietot pēc iespējas ātrāk, bet, iegādājoties pārtikas produktus, noteikti jāapskatās derīguma termiņš, kas norādīts uz produkta iepakojuma. Pārtikas produkti ir droši tikai derīguma termiņa laikā, atgādina PVD.

Ja rodas veselības problēmas - ir slikta dūša, vemšana, caureja vai paaugstināta ķermeņa temperatūra -, nekavējoties jāmeklē ārsta palīdzība. Savukārt, ja svētku norises laikā konstatēti iespējami pārkāpumi ēdināšanā vai tirdzniecībā, par to jāinformē PVD Rīgas pilsētas pārvalde, zvanot pa tālruni 26 337 216 vai sniedzot informāciju pa PVD diennakts uzticības tālruni-automātisko atbildētāju 67 027 402.

Jau ziņots, ka līdz 7.jūlijam Rīgā norisinās XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku pasākumi. Svētkos šogad piedalās 40 600 dalībnieki no dažādām pasaules vietām.

Svarīgākais