Ekonomisti jūnijā prognozē minimālu inflāciju

Paredzams, ka jūnijā Latvijā atkal varētu būt novērota pavisam minimāla gada inflācija - 0% līdz 0,2% apmērā, prognozēja biznesa portāla "Nozare.lv" aptaujātie ekonomisti.

"Jūnijā cenas turpināja uzvesties samērā kusli. Galvenais mēneša notikums bija Līgo svētki, kas, visdrīzāk, arī izšķirs galveno cenu virzību jūnijā. Respektīvi tas, cik aktīvas būs bijušas neskaitāmās akcijas pārtikas produktiem. Kopumā gan varētu tikt konstatēts pavisam niecīgs kāpums pārtikas produktos. Siltumenerģijas un maksā par mājokli pārmaiņas nebija novērojamas. Savukārt apģērbu un apavu segmentā iesākās atlaižu periods, kas pavilks kopējo cenu līmeni uz leju," skaidro "SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis.

Līdz ar to cenu līmenis balansēs uz iepriekšējā mēneša līmeņa, ko nedaudz uz augšu vai leju var pakoriģēt arī kādi izņēmuma faktori, kā, piemēram, pēdējos mēnešos novērojamais sakaru tarifu kritums, norāda ekonomists.

"SEB bankas" prognozes jūnijam ir, ka mēneša inflācija būs 0%, kas gada laikā arī dotu 0% inflāciju. Gada vidējā inflācija tādā gadījumā nokristos līdz 0,9%, piebilda Gašpuitis.

Savukārt "Swedbank" ekonomiste Kristilla Skrūzkalne prognozē, ka jūnijā patēriņa cenas mēneša laikā būs nedaudz pieaugušas par 0,2%. Tas nozīmē, ka salīdzinājumā ar pērnā gada jūniju gada cenu pieaugums būs aptuveni 0,2%.

"Mēneša cenu pieaugumu jūnijā būs veicinājis sezonāls cenu pieaugums dārzeņiem un augļiem, degvielas cenas būs nedaudz pieaugušas pēc pāris mēnešu krituma. Turpretī apģērbu un apavu cenas būs mazliet samazinājušās, jo pakāpeniski sākās sezonas izpārdošanas. Mājokļu pakalpojumu tarifi saglabājušies daudzmaz stabili," skaidro Skrūzkalne.

Bankas "Citadele" ekonomisti prognozē, ka patēriņa cenas jūnijā varētu būt pieaugušas par 0,1% salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi. "Acīmredzot cenu pārmaiņas mēneša laikā noteica atsevišķie sezonālie faktori. Augstākas kartupeļu cenas līdz ar jaunās ražas nonākšana tirgū, visticamāk, "pavilka" kopējo patēriņa cenu līmeni uz augšu, savukārt apavu un apģērbu izpārdošanas sākums daļēji kompensēja šo pieaugumu. Ja mūsu prognoze būs tuva realitātei, pēc divu mēnešu deflācijas patēriņa cenas jūnijā, visticamāk, ir palikušas nemainīgas gada griezumā," informēja "Citadele Asset Management" Tirgus analīzes nodaļas ekonomiste Simona Striževska.

Iztrūkstot nozīmīgiem satricinājumiem resursu tirgos, inflācijas dinamika šā gada pirmajā pusgadā attīstījās samēra paredzami. Zemākas energoresursu cenas un labvēlīgie bāzes efekti (augstākā salīdzinājuma bāze) nodrošināja atslābumu gada inflācijas dinamikā šā gada pirmajos sešos mēnešos. Kaut arī vasaras mēnešos tradicionāli valda "deflaciozs klimats", Latvijā vasaras nogalē, visticamāk, atgriezīsies gada inflācija. Tai pašā laikā tā saglabāsies izteikti zemos līmeņos un līdz gada beigām visdrīzāk nepārsniegs 1% atzīmi.

Gada vidējo inflāciju "Citadeles" eksperti šogad sagaida tuvu 0,5% apgabalam.

Centrālā statistikas pārvalde informāciju par patēriņa cenu pārmaiņām jūnijā publicēs pirmdien, 8.jūlijā.

Jau ziņots, ka arī maijā novērota gada deflācija - patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar 2012.gada maiju, samazinājās par 0,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Precēm cenas samazinājās par 0,1%, arī pakalpojumiem cenas samazinājās par 0,1%.

Salīdzinot ar aprīli, maijā vidējais patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,1%. Precēm vidējais cenu līmenis nemainījās, bet pakalpojumiem pieauga par 0,3%.

Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 1%.

Latvijā

Latvija plāno aicināt vienu no pasaulē lielākajiem straumēšanas servisiem "Netflix" veidot reģionālo biroju Rīgā, pirmdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).