No nākamā gada nodeva motocikliem būs Ls 24; palielina nodevu vieglajiem automobiļiem

No nākamā gada transportlīdzekļu nodeva motocikliem, tricikliem un kvadricikliem būs 24 lati, līdzšinējo trīs latu vietā, paredz šodien Saeimas galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi likumā par transportlīdzekļa ikgadējo nodevu.

Arī vieglajiem automobiļiem nākamgad tiks palielināta nodeva, par pamatu ņemot transportlīdzekļa masu.

Nodeva par vieglo automobili tiks maksāta atbilstoši tā pilnai masai - līdz 1500 kilogramiem (kg) - 24 lati (līdz šim 12 lati), no 1501 kg līdz 1800 kg - 48 lati (līdz šim 24 lati), no 1801 kg līdz 2100 kg - 75 lati (līdz šim 45 lati).

Par automašīnu no 2101 līdz 2600 kilogramiem (kg) nodeva būs 95 lati, bet automašīnām no 2601 līdz 3500 kg nodeva būs 115 lati.

Nodeva būs jāmaksā arī par iepriekšējiem gadiem, ja vien transportlīdzeklis būs bijis reģistrēts Latvijā, turklāt tam bez nodevas nomaksas nevarēs veikt transportlīdzekļa valsts tehnisko apskati, kā arī nodeva būs jāmaksā par Latvijā agrāk nereģistrēta transportlīdzekļa reģistrāciju, īpašnieka maiņas reģistrāciju, no uzskaites noņemta transportlīdzekļa atkārtotu reģistrāciju, kā arī transportlīdzekļa noņemšanu no uzskaites.

Satiksmes ministrija uzskata, ka jaunā kārtība veicinās mazās un vidējās klases vieglo automobiļu izmantošanu, kā arī veicinās tādu transportlīdzekļu norakstīšanu, kas netiek izmantoti, bet formāli joprojām ir reģistrēti Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā.

Valsts nodevas likme tiek palielināta vieglajiem automobiļiem, bet attiecībā uz kravas automobiļiem un autobusiem valsts nodevas apmērs netiek mainīts.

Nodeva turpmāk būs jāmaksā katru gadu neatkarīgi no tā, vai transportlīdzeklim tiks veikta valsts tehniskā apskate vai nē. Nodevas samaksu joprojām kontrolēs Ceļu satiksmes drošības direkcija pirms valsts tehniskās apskates veikšanas un pirms transportlīdzekļa reģistrācijas darbībām.

Veicot transportlīdzekļu ikgadējās nodevas likmju palielinājumu, valdība nākamgad valsts budžetā plāno nodrošināt 39 245 309 latu ieņēmumus.

Svarīgākais