Notiks VNĪ pārrunas ar būvniekiem par Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanas izmaksām

Pagājušajā nedēļā Rīgas pils rekonstrukcijas būvdarbu veicējs pilnsabiedrība "SBRE" iesniegusi VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) ugunsgrēka seku likvidēšanas, tostarp pagaidu jumtu, izmaksas. Izmaksas un apjomi pēc VNĪ uzdevuma tika precizēti, un šodien "SBRE" ir uzaicināts uz pārrunu procedūru, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "SBRE" pārstāve Mārīte Straume.

"Pēc izmaksu apstiprināšanas no VNĪ puses un darbu uzsākšanas akcepta varam nekavējoties sākt darbus, jo principā viss ir sagatavots. Jebkurā gadījumā līdz tam turpinām neatliekamos avārijas seku likvidēšanas darbus - atbrīvojam no liekā mitruma, būvgružiem, kā arī pārsegumus no mitrā aizpildījuma - smiltīm -, žāvējam telpas. Tāpat līdz pagaidu jumtu izbūvei nodrošinām svarīgākajās vietās lokālu aizsardzību pret nokrišņiem," skaidroja Straume.

Pagaidu jumta izbūvei Baltajā zālē jau zināms, ka jumta pārseguma demontāžai un pagaidu jumta konstrukciju montāžai tiks izmantots jaudīgs celtnis. Esošās sienas tiks nostiprinātas un izbūvēta pagaidu jumta konstrukcija, līdzīga kā patlaban ir izbūvēta Mākslas muzejā. Svētku zālei pagaidu jumta izbūvei tiks izmantotas esošās jumta konstrukcijas, kas tiks pastiprinātas.

"SBRE" turpina līgumā paredzētos darbus aptuveni 85% apjomā, kas veicami uguns neskartajās zonās. Tie ir pamatu pastiprināšanas darbi, ārējo un iekšējo inženiertīklu izbūve, tāpat arī turpinās restaurācijas darbi neskartajās telpās, pie fasādes, kā arī mūra daļā, kur 11.novembrī tauta aizdedzina svecītes, informēja Straume.

Jau ziņots, ka ugunsgrēkā, kas Rīgas pilī plosījās naktī uz 21.jūniju, visvairāk cietusi Baltā zāle, kuras pārsegums ir pilnībā sadedzis. Kopumā uguns nopostījusi pili 3200 kvadrātmetru platībā.

Policija sākusi kriminālprocesu.