Lai pārliecinātos, vai Dziesmu un deju svētku dalībnieku ēdinātāji ievēro visas higiēnas un pārtikas drošuma prasības, Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori svētku laikā veiks pastiprinātu kontroli.
Kontroles notiks gan ēdienu gatavošanas, gan ēdienu pasniegšanas vietās, aģentūrai LETA pastāstīja PVD sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Joffe.
PVD inspektori jau pirms Dziesmu un deju svētkiem ir veikuši pārbaudes visos uzņēmumos, par kuriem tika saņemta informācija, ka tie nodrošinās svētku dalībnieku ēdināšanu.
Dziesmu un deju svētku dalībnieku ēdināšanai svētku organizatori ir izstrādājuši vienotu ēdienkarti, kā arī noteiktas produktu grupas, ko paredzēts izmantot līdzi ņemamos pusdienu iepakojumos.
Par pārtikas kvalitāti un drošumu ir atbildīgs tās ražotājs, tirgotājs un ēdinātājs, tāpēc ikvienam, kurš ir iesaistīts svētku dalībnieku un viesu ēdināšanā, attieksmei pret to jābūt atbildīgai, it īpaši ņemot vērā to, ka karstā laikā dažādu pārtikas izraisītu saslimšanu risks ir augstāks nekā citā laikā, akcentēja Joffe.
Lai pārliecinātos, kā tiek ievērotas higiēnas prasības vietās, kurās tiks ēdināti svētku dalībnieki, PVD inspektori visu svētku norises laiku strādās pastiprinātā režīmā, iesaistot papildspēkus no tuvāk esošajiem reģioniem. Inspektori pārbaudīs, vai tiek ievērots ēdienu gatavošanas tehnoloģiskais process, vai ēdiens tiek uzglabāts atbilstošā temperatūrā, kā arī citus ar pārtikas drošumu saistītus jautājumus, tostarp tiks pārbaudīti piegādāto produktu izsekojamība, izcelsme, pavaddokumenti un derīguma termiņi.
PVD ir sagatavojis arī plakātus, kas izvietoti skolās un vietās, kur tiks ēdināti dalībnieki un kuros ir galvenās lietas, ko vajadzētu atcerēties ikvienam brīvdabas pasākumu dalībniekam vai apmeklētājam.
Lai XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki būtu skanīgi, pozitīvām emocijām un notikumiem bagāti un, pats galvenais, lai izvairītos no iespējamiem pārtikas izraisītiem veselības traucējumiem svētku norises laikā, PVD iesaka pirms ēšanas rūpīgi nomazgāt rokas. Ja nav pieejams ūdens un ziepes, tad var izmantot mitrās salvetes.
Speciālisti iesaka lietot veselīgu uzturu, brokastis, pusdienas un vakariņas ēst ēdienu pasniegšanas vietās, uzturā izvēlēties svaigus un nebojātus pārtikas produktus.
Karstā laikā jālieto pietiekami daudz dzeramā ūdens, proti, vismaz divus litrus dienā, savukārt atvērtus sulu iepakojumus jācenšas izlietot pēc iespējas ātrāk, bet, iegādājoties pārtikas produktus, noteikti jāapskatās derīguma termiņš, kas norādīts uz produkta iepakojuma. Pārtikas produkti ir droši tikai derīguma termiņa laikā, atgādina PVD.
Tāpat speciālisti iesaka produktus iegādājieties tikai legālas tirdzniecības vietās, bet pārtiku, kas ātri bojājas, ilgstoši neuzglabāt dzīvojamās telpās, kur nav ledusskapja, kā arī tiek uzsvērts, ka vienreizējās lietošanas galda piederumi, piemēram, glāzes, krūzes, šķīvji, karotes un dakšas nav paredzēti mazgāšanai un vairākkārtējai lietošanai, tāpēc atkārtoti tos nevajag izmantot.
Ja rodas veselības problēmas - ir slikta dūša, vemšana, caureja vai paaugstināta ķermeņa temperatūra -, nekavējoties jāmeklē ārsta palīdzība, savukārt, ja svētku norises laikā konstatēti iespējami pārkāpumi ēdināšanā vai tirdzniecībā, par to jāinformē PVD Rīgas pilsētas pārvalde, zvanot pa tālruni 26 337 216 vai sniedzot informāciju uz PVD diennakts uzticības tālruni - automātisko atbildētāju 67 027 402.
Jau ziņots, ka līdz 7.jūlijam Rīgā norisināsies XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku pasākumi. Svētkos šogad piedalās 40 600 dalībnieki no dažādām pasaules vietām.