Ekspertīzes rezultāti par ugunsgrēku Rīgas pilī būs aptuveni pēc mēneša

Ekspertīzes rezultāti par ugunsgrēku Rīgas pilī būs gatavi aptuveni pēc mēneša, pirmdien žurnālistiem pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu sacīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP).

Viņš skaidroja, ka patlaban norit divas paralēlas ekspertīzes. Vienu no tām veic lietuviešu kolēģi, bet otru - kriminālistikas laboratorija Valsts policijā.

"Mēs prognozējam, ka ne ātrāk kā mēnesis tomēr tiks prasīts, lai būtu šie slēdzieni. Pašlaik joprojām procesā netiek izslēgta neviena no versijām. Mēs ceram, ka rezultāti šī mēneša laikā tiks saņemti, tad procesa virzītāji varēs izdarīt slēdzienus, lai informētu sabiedrību par iemesliem," sacīja iekšlietu ministrs.

Valsts prezidents šodien Melngalvju namā tikās ar iekšlietu ministru Kozlovski, Iekšlietu ministrijas valsts sekretāri Ilzi Pētersoni-Godmani un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieku Oskaru Āboliņu, lai runātu par Rīgas pilī notikušo ugunsgrēku.

Jau ziņots, ka ugunsgrēkā, kas Rīgas pilī plosījās naktī uz 21.jūniju, visvairāk cietusi Baltā zāle, kuras pārsegums ir pilnībā sadedzis. Kopumā uguns nopostījusi pili 3200 kvadrātmetru platībā.

Policija sākusi kriminālprocesu.

Valsts policija (VP) pagaidām nekomentē atsevišķos plašsaziņas līdzekļos izskanējušās versijas par Rīgas pils ugunsgrēka iemesliem. Pēc LTV raidījuma "Panorāma" raidījuma rīcībā esošās informācijas, pašlaik izmeklētāji izskatot trīs versijas par postošā ugunsgrēka cēloņiem Rīgas pilī, tostarp ugunsnelaimi saistot ar pils bēniņos atrastajiem cigarešu izsmēķiem.

Saskaņā ar citu versiju aizdegšanos izraisījuši bojājumi elektrības vados vai pieslēgumos. Tomēr kā reālākā un ticamākā versija tiekot uzskatīta būvdarbu strādnieku darbošanās ar tā saukto fleksi jeb leņķa slīpmašīnu - esot zāģējuši ventilācijas caurules, un dzirksteles varēja iekrist sausajos materiālos.