Izdegušās Rīgas pils atjaunošana maksās vairākus miljonus latu

© F64 Photo Agency

Rīgas pils ugunsgrēka sekas naudas izteiksmē pagaidām nav zināmas, bet remontdarbu projekta vadītājs atzinis, ka darbu pirmā kārta varētu ieilgt par pusgadu.

Šodien Valsts prezidents Andris Bērziņš tiekas ar iekšlietu ministru un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieku, un viens no sarunas jautājumiem būs ugunsgrēks Rīgas pilī.

Bija paredzēts, ka Rīgas pils Priekšpilī, kas ir projekta pirmajā kārtā atjaunojamā objekta daļa, līdz 2015. gada vasarai tiks pabeigta pamatu pastiprināšana, telpu rekonstrukcija un restaurācija, inženierkomunikāciju pārbūve, fasādes restaurācija, teritorijas labiekārtošana, lai to pilnībā nodotu Valsts prezidenta kancelejas vajadzībām. Intervijā Latvijas Radio Rīgas pils remontdarbu projekta vadītājs Bruno Fibigs sacīja, ka tagad darbi ieilgs par apmēram pusgadu. Tikpat aptuveni pagaidām ir arī skaitļi, jo mēneša laikā komisija sagatavos atzinumu par ugunsnelaimes radīto zaudējumu apmēru un nodarītajiem bojājumiem. Jau tiek runāts par vairākiem miljoniem latu.

Šodien tikšanās laikā A. Bērziņš paredzējis runāt par ugunsdzēsēju tehnisko nodrošinājumu, vismaz tā var spriest, zinot, ka uz sarunu aicināts iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane un VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš. Rīgas pils ugunsgrēka dzēšanas laikā atklājās, cik novecojusi un nelietojama ir ugunsdzēsēju tehnika.

Valdība ir nolēmusi, ka Rīgas pils ugunsgrēka seku likvidēšanas darbi, ieskaitot juridiskos pakalpojumus, tiek finansēti no Rīgas pils būvniecības darbiem valsts budžetā plānotā finansējuma. Tas būs jāpārdala. Pašlaik ir jāturpina iesāktie darbi uguns neskartajās vietās, bet VAS Valsts nekustamie īpašumi ir trīs mēnešu laikā jāiesniedz Ministru kabinetā informatīvais ziņojums par Rīgas pils ugunsgrēka radīto zaudējumu apmēru, par avārijas seku likvidēšanas gaitu un faktiskajām izmaksām, Rīgas pils būvniecības projektu realizācijas gaitu un izlietotā finansējuma apmēru, papildus nepieciešamajiem būvniecības darbiem, būvniecības darbu izpildes termiņiem un provizorisko papildus nepieciešamo finansējumu. Vēl nav skaidrs, kāda būs apdrošināšanas kompāniju izmaksātā summa, jo noslēgti trīs apdrošināšanas līgumi.

Rīgas pilī joprojām atrodas arī vairāku muzeju kolekcijas. Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Lolita Rūsiņa informē, ka ir pārvietoti priekšmeti no salietajām telpām. Tomēr tie joprojām atrodas pilī, jo citas telpas glabāšanai vēl nav atrastas.