Plāno daļēji slēgt "Trikātas siera" ražotni Beverīnā

SIA "Trikātas siers" no 1.jūlija tiks pārcelta uz SIA "Latvijas piens" Jelgavā, vecajā rūpnīcā atstājot tikai kūpinātā siera "Beverīna" ražošanu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja "Latvijas piena" pārstāvji.

Līdz ar ražotnes pārcelšanu patlaban tiek pārskatītas darba attiecības ar esošajiem 63 darbiniekiem.

Kā norādīja uzņēmuma mārketinga direktore Ramona Kalniņa, aizvadītā gada nogalē, atklājot Jelgavas rūpnīcu, tika pieņemts stratēģisks lēmums "Trikātas siers" produktu ražošanu galvenokārt bāzēt Jelgavā. Liela daļa Trikātas siers produktu ražošanas līniju jau sākotnēji tika pārnestas uz jauno ražotni, kas ar modernajām tehnoloģijām spēj nodrošināt ievērojami lielākus ražošanas apjomus. Patlaban Trikātā tiek ražota tikai neliela daļa - četri no visiem "Trikātas siers" produktiem - "Sniega bumbas", "Sievas prieks", "Vīra prieks" un siers "Beverīna"," sacīja Kalniņa.

Viņa norādīja, ka nolemts pārcelt uz Jelgavu arī gandrīz visu atlikušo produktu ražošanu un sākt "Trikātas siers" ražotnes reorganizāciju. Galīgais lēmums par Trikātas siers reorganizācijas gaitu tiks pieņemts jūlija beigās kooperatīva "Trikāta KS" biedru kopsapulcē. Līdz tam Trikātas siers ražotnē paliks alkšņu malkā kūpinātā siera "Beverīna" ražošana un citi atsevišķi pasūtījumi.

Saskaņā ar līdzšinējo pozitīvo pieredzi darbinieku lojalitātes un mobilitātes jomā ir izstrādāta darbinieku atbalsta programma. Tā ietver visas likumdošanā noteiktās prasības darba attiecību pārtraukšanas gadījumā, gan papildu kompensācijas, gan darba iespēju piedāvāšanu "Latvijas piens" ražotnē. Jau patlaban Jelgavas rūpnīcā darbojas desmit bijušie "Trikātas siers" ražotnes speciālisti.

Iepriekš - pagājušā gada septembrī - "Trikātas siers" pārstāvji biznesa portālam "Nozare.lv" gan atzina, ka tomēr cer uz "Trikātas siers" modernizēšanu un darbības saglabāšanu uzņēmuma ražotnē Beverīnas pagastā.

"Jau vasarā Lauku atbalsta dienestā ir iesniegts projekts "Trikātas siera" rekonstrukcijai, un ļoti ceram uz pozitīvu lēmumu Eiropas Savienības finansējuma piešķiršanai. Tas ļautu modernizēt ražotni un saglabāt pietiekamu skaitu darbavietu Beverīnas novadā," norādīja uzņēmuma pārstāvji.

Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju "Trikātas siera" apgrozījums 2012.gadā bija 2,93 miljoni latu salīdzinājumā ar 2,58 miljoniem iepriekšējā gadā. Uzņēmums pērn strādājis ar 99% peļņas kritumu - no 510 147 latiem 2011.gadā līdz 3291 latam pērn.

Kā jau vēstīts, 10,4 miljonus latu vērtās Jelgavas piena pārstrādes rūpnīcas "Latvijas piens" pamatakmens tika likts 2011.gada 28.septembrī. Kooperatīva 600 biedru līdzfinansējums ir viens miljons, kredīts - aptuveni 6,5 miljoni latu, bet Eiropas Savienības fondu finansējums - aptuveni trīs miljoni latu, savukārt valsts garantētais atbalsts ir pieci miljoni latu.

Rūpnīca sāka darbību 2012.gada jūnija beigās. Piena pieņemšanas un pasterizācijas jauda ir līdz 300 tonnām desmit stundās - kopumā līdz 100 000 tonnu gadā. Savukārt vājpiena koncentrāta ražošanas jauda ir 75 tonnas diennaktī jeb 27 000 tonnu gadā.

Patlaban uzņēmums sācis arī vietējā un eksporta tirgū pieprasītā Šveices tipa apaļo sieru - dažādu veidu "Trikantāleru", kā arī Krievijas un Holandes tipa siera ražošanu. Siera ražošanas jauda sākotnēji ir 300 tonnas mēnesī, bet nākotnē šis rādītājs būšot 800 tonnas.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.