Mediķi aicina Dziesmu un deju svētku dalībniekus savlaicīgi sagatavoties gaidāmajai slodzei

© Ģirts Ozoliņš

Jau šonedēļ Dziesmu un deju svētku dalībnieki ieradīsies Rīgā, lai visu nākamo nedēļu priecētu skatītājus ar dziesmām un dejām, tomēr pašiem dalībniekiem svētku norise var radīt papildu slodzi veselībai, tādēļ viņiem rūpīgi jāsagatavojas, atgādina mediķi.

Noteikti nedrīkst aizmirst paņemt līdzi savus ikdienā lietojamos medikamentus, īpaši, ja sirgstat ar kādu hronisku saslimšanu, piemēram, sirds un asinsvadu slimībām, cukura diabētu un astmu, uzsver sabiedrības veselības speciālisti. Dalībniekiem, kuriem var rasties alerģiskas reakcijas pēc kukaiņu dzēlieniem vai no pārtikas produktiem un citiem alergēniem, jāņem līdzi nepieciešamie medikamenti, kas spēj novērst alerģijas izpausmes.

Tāpat jāpārliecinās, ka nepieciešamie medikamenti ir pietiekamā daudzumā. Vēlams paņemt līdzi medikamentu receptes, lai vajadzības gadījumā tos varētu iegādāties svētku norises laikā aptiekās Rīgā.

"Atcerieties, ka karstuma, slodzes un noguruma ietekmē hroniskās saslimšanas var saasināties, tāpēc jau iepriekš sazinieties ar savu ārstu un pārrunājiet, kā rīkoties, ja svētku laikā jūsu veselības stāvoklis pasliktinās," mudina mediķi. Ja gadījumā saslimšanai paasinājuma periodā raksturīgi samaņas traucējumi, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi lūdz apģērba kabatā vai somā vienmēr nēsāt līdzi zīmīti, kurā norādīts vārds, uzvārds un saslimšana, piemēram, cukura diabēts.

Savukārt Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi aicina uz svētkiem nedoties tos dalībniekus, kuri šobrīd slimo ar kādu akūtu elpceļu vai zarnu infekcijas slimību. Šādā gadījumā ir jāpaliek mājās un jāārstējas ārsta uzraudzībā, lai nepasliktinātu savu veselības stāvokli un ar slimību neaplipinātu citus svētku dalībniekus.

Veselības inspekcijas (VI) speciālisti skaidro, ka vairums infekcijas slimību masu pasākumu laikā izplatās tieši tādēļ, ka netiek ievērota personīgā higiēna. Dziesmusvētku dalībnieki, kuri uzturēsies un nakšņos skolu telpās, aicināti padomāt par personīgās higiēnas priekšmetu nodrošināšanu - ņemt līdzi vairākus dvielīšus, neaizmirst ziepes, šampūnu, mitrās salvetes.

Vēlams paņemt līdzi arī visu nepieciešamo aizsardzībai no saules un karstuma - saules aizsargkrēmu, galvassegu un saulesbrilles.

Papildu ieteikumus svētku dalībnieki aicināti meklēt mājaslapās "www.spkc.gov.lv", "www.nmpd.gov.lv" un "www.vi.gov.lv".

Kā ziņots, XXV Vispārējie latviešu Dziesmu un XV Deju svētki notiks 30.jūnija līdz 7.jūlijam. Svētkiem gatavojas 40 000 dalībnieku, kas ir vairāk nekā 1600 kolektīvu, tostarp 100 mazākumtautību, 57 latviešu diasporas un 28 ārvalstu kolektīvi. Sagaidāms, ka svētku pasākumus klātienē apmeklēs aptuveni pusmiljons cilvēku.

Svarīgākais