Telekompānija "TV5" no rītdienas pāries uz ciparu televīzijas apraidi

No rītdienas, 1.decembra, telekompānija "TV5" pārtrauc savu programmu raidīt analogajā apraidē un ir pirmā televīzija Latvijā, kas pāriet uz digitālo jeb ciparu televīzijas apraidi, biznesa informācijas portālu "Nozare.lv" informēja "TV5" ģenerāldirektors Mihails Šeitelmans.

"Kanāls "TV5" ir pasaulslavenā mediju koncerna "NewsCorp" paspārnē strādājoša raidorganizācija. "NewsCorp" vienmēr un visos mediju tirgos ir bijis pionieris pārejā uz digitālo formātu un jaunu ekonomisko mediju modeļu izstrādāšanā. "NewsCorp" to ir paveicis Lielbritānijā un Itālijā, izveidojot digitālo platformu "Sky". "NewsCorp" atkārtoja šo veiksmīgo projektu arī Ķīnā un Indijā. Šodien pienācis laiks to paveikt Latvijā," sacīja Šeitelmans.

"TV5" ģenerāldirektors atzīst, ka diemžēl Latvijas valsts, kura jau vairākus gadus sludinājusi nepieciešamību atbilstoši Eiropas Savienības direktīvām pāriet uz digitālo apraides formātu, līdz šim brīdim nav spējusi līdz galam realizēt savus plānus, kā to, piemēram, ir paveikuši mūsu kaimiņi Igaunijā.

"Rezultātā translācijas sistēma Latvijā darbojas vecajā, analogajā formātā, kas neatbilst laikmeta garam. Analogās apraides signāls ir nekvalitatīvs, bet valstij un privātajām telekompānijām tas nes daudzu miljonu zaudējumus tikai tādēļ, ka tiek izmantotas novecojušas, bet dārgas datu pārraides tehnoloģijas," norāda Šeitelmans.

Viņš akcentē, ka pašreiz "TV5" kanāls tiek uztverts 80% Latvijas mājsaimniecību. "Tikai 7% skatītāju ir spiesti vērot mūs analogajā apraidē, turklāt mūsu kanālam nezin kādēļ ir jāmaksā šiem 7% skatītāju 35% no visiem izdevumiem par translāciju. Kādēļ? Tādēļ, ka valsts retranslators, kurš ir valsts monopolists, ir noteicis attiecīgu monopolcenu par translācijas pakalpojumiem, bet nevis tirgus kritērijiem. Pārejot uz digitālo formātu, translācijas pašizmaksas samazinās, kā minimums, piecas reizes, bet, kā redzam, valsts monopola pārstāvjiem tas ir mazsvarīgi," atzīst telekompānijas ģenerāldirektors.

Viņš kritizē valsts politiku attiecībā uz privātajiem televīzijas kanāliem. "2010.gadā, kad kārtējo reizi tiks paaugstināti nodokļi un atlaisti daudzi valsts sektorā strādājošie, valsts ir nolēmusi dotācijas veidā piešķirt 2,8 miljonus latu sabiedriskās televīzijas - Latvijas Televīzijas 1. un 7.kanāla - translācijas izmaksām. "TV5" un LNT ir vērsušies pie valsts pārstāvjiem, aicinot piešķirt dotācijas arī privātajiem kanāliem, jo esam spiesti konkurēt ar sabiedriskajām televīzijām, tātad valstij būtu jānodrošina vienlīdzīgas konkurences noteikumi. Diemžēl mūsu priekšlikumi netika sadzirdēti," norāda Šeitelmans.

"TV5" šī gada laikā nācies samazināt izdevumus par 60% "Rezultātā bija jāatvadās no daudziem labiem darbiniekiem, bet tiem, kas palika, nācās samazināt atalgojumu. Tanī pat laikā nav samazinātas translācijas izmaksas mūsu kanālam," norāda "TV5" ģenerāldirektors.