Mediķi aicina prezidentu nepakļauties tirgotāju spiedienam un izsludināt grozījumus alkohola likumā

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) aicina Valsts prezidentu Andri Bērziņu nepakļauties nekādam spiedienam un izsludināt grozījumus "Alkoholisko dzērienu aprites likumā", ko Saeima jau pieņēmusi galīgajā lasījumā.

Kā ziņots, Saeima pieņēmusi grozījumus likumā, kas līdz ar citiem ierobežojumiem alkoholisko dzērienu tirdzniecībā paredz nepārtrauktu obligātu videonovērošanu. Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) uzskata, ka prasība ieviest videonovērošanu veicama ļoti saspringtā termiņā, prasīs laiku un lielus finanšu ieguldījumus, tādēļ tā vērsusies pie Valsts prezidenta ar lūgumu aizstāvēt mazos tirgotājus no iznīcības un pieprasījusi Saeimas pieņemtā likumprojekta otrreizēju caurlūkošanu. LTA lūdz vai nu atcelt šīs prasības, vai vismaz noteikt ieviešanu vēlāk, vēlams no 2016.gada.

Tikmēr LĀB norāda, ka arī viņus grozījumos neapmierina daudzas alkohola tirgotājiem pārāk pielaidīgas normas, tomēr alkohola ierobežošanas likumdošana esot kompromisu māksla. "Kopējais rezultāts ir nopietna virzība uz priekšu. Protams, alkohola tirgotāji, kas apvienojušies dažādās nevalstiskās organizācijās, nevar būt laimīgi ar ierobežojumiem, tomēr tas nav iemesls vienkāršai laika vilcināšanai un sabiedrības tracināšanai medijos," norāda biedrības pārstāvji.

LĀB rīcībā esošie pētījumu dati liecina, ka vairāk nekā 30% bērnu vecumā no 13 līdz 18 gadiem regulāri lieto alkoholu, turklāt lielai daļai bērnu nav grūtību iegādāties alkoholu tirdzniecības vietās, īpaši mazajos veikalos - kioskos un benzīna uzpildes stacijās.

Kā iepriekš biznesa portālam "Nozare.lv" norādījis LTA prezidents Henriks Danusēvičs, publiskajā telpā nav pieejama Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un policijas statistika par administratīvi sodītajiem pārdevējiem vai anulētajām licencēm uz tirdzniecības vietām par alkoholisko dzērienu pārdošanu nepilngadīgām personām. Līdz ar to LTA ir pamats spriest, ka šādu pārkāpumu ir salīdzinoši maz un tiesībsargājošās iestādes nav izmantojušas visus to rīcībā esošos līdzekļus, lai izskaustu šo nevēlamo parādību.

Prasība ieviest videonovērošanu veikalos veicama ļoti saspringtā termiņā - līdz 2014.gada 1.janvārim, uzskata LTA. Likumā noteiktie pārkārtojumi aptvers 4506 licencētas alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības vietas un 188 alus mazumtirdzniecības vietas, un tie prasīs laiku un lielus finanšu ieguldījumus, kas saistīti ar videonovērošanas aparatūras iegādi un uzstādīšanu.

Saeima noteikusi paaugstinātas tehniskās prasības videonovērošanai veikalos pēc analoģijas ar Azartspēļu un izložu likumu. Izmaksas saistībā ar videonovērošanas ierīkošanu būs jāveic vienlaikus ar pāreju uz eiro, kas jau tā radīs izdevumus tirgotājiem, un šis slogs draud iznīcināt mazos tirgotājus.

Tāpēc asociācija lūdz sakarā ar eiro ieviešanu vai nu atcelt jaunās prasības, vai vismaz noteikt ieviešanu vēlāk, vēlams no 2016.gada.

Svarīgākais