Jaunajiem vecākiem mācīs šūpuļdziesmas

Rīgas Dzemdību nams, Dziesmu svētkus sagaidot, uzsāk jaunu tradīciju – nodarbību programmu jaunajiem un topošajiem vecākiem šūpuļdziesmu skolu Saldajam miedziņam.

Nodarbības vecākiem vadīs mūziķe un folkloras pasniedzēja Ilga Reizniece, kura mammām un tētiem mācīs ne tikai šūpuļdziesmas, kuras ir mūziķes dziesmu krātuvītē, bet arī stāstīs par šo dziesmu un mūzikas nozīmi bērna attīstībā. Projekta idejas autori iedrošina vecākus dziedāt bērniem pat tad, ja zināma ir tikai viena šūpuļdziesma vai tikai šīs dziesmas melodija.

«Šūpuļdziesmu dziedāšana ir dabiska, ko cilvēki manto no paaudzes paaudzē. Tā ir gadsimtiem sena mūsu senču izkopta prasme satuvināties ar bērnu, viņu nomierināt un ieaijāt. Daudzās ģimenēs šī tradīcija ir pārmantota, bet ir ģimenes, kurām šādas tradīcijas nav,» stāstīja Ilga Reizniece. Šūpuļdziesmu dziedāšana ir skaņu terapija, kas nomierina un rada kontaktu starp bērnu un māmiņu vai tēti, un, dziedot šūpuļdziesmas, galvenais nav precīzi pa notīm tās nodziedāt. Svarīgākais ir kopā būšana ar mazuli, tas ir pirmais saziņas veids vecākiem ar bērnu, dziedāšana nomierina.

Sociālantropoloģe Aivita Putniņa zina stāstīt, ka šūpuļdziesmas ir visās kultūrās, taču atšķirīgas. Ir pierādīts, ka dziedāšana, ritmiskas kustības un mūzika labvēlīgi ietekmē bērna attīstību, un šūpuļdziesmu dziedāšana, jau bērniņu gaidot, topošajiem tētiem un mammām ļauj veidot īpašas attiecības ar bērniņu. Pētījumi arī rāda, ka dziedāšanas talanta trūkums kādam no vecākiem nemazina bērna muzikālās spējas. Tieši otrādi – bērniem daudz svarīgāk ir dzirdēt savu vecāku balsi un tajā ieliktās emocijas, nevis klausīties mūzikas ierakstus.

Rīgas Dzemdību namā nodarbības sāksies 15. jūlijā, un tajās gaida gan mammas, gan tētus. Tas būs četru nodarbību cikls (pirmdienās). Saldā miedziņa nodarbības kļūs par unikālu papildinājumu septiņām piedāvātajām lekcijām un nodarbībām topošajiem vecākiem un jaunajām māmiņām, uzskata Rīgas Dzemdību nama darbinieki.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.