Pļaviņu HES piegādā 147 tonnas smagu 330 kilovoltu transformatoru

Šodien Pļaviņu hidroelektrostacijas (HES) rekonstrukcijas ietvaros uz Pļaviņu HES piegādāts 147 tonnas smags 330 kilovoltu (kV) transformators, kas nomainīs līdzšinējo iekārtu, informēja AS "Latvenergo" preses sekretāre Ivita Bidere.

330 kV transformatora transportēšana notika no Aizkraukles stacijas dzelzceļa atzara, kas ienāk pilsētā, tālāk ar automašīnas treileri to nogādājot ražotnē.

AS "Latvenergo" Pļaviņu HES ražotnes rekonstrukcijas gaitā tiek īstenoti vairāki vērienīgi projekti, starp kuriem ir divu 330 kV transformatoru nomaiņa. Rekonstrukcijas ietvaros pirmais 330 kV transformators uz PHES tika piegādāts 2012. gada 12.decembrī, tas jau ir nodots ekspluatācijā un nodrošina hidroelektrostacijas darbu.

"Katra "Latvenergo" investīcija hidroelektrostacijās ir mūsu pārdomāts un izsvērts stratēģisks lēmums," norāda uzņēmuma valdes loceklis, ražošanas direktors Māris Kuņickis.

Veicot 1. un 3. hidroagregāta rekonstrukciju, Pļaviņu HES elektroenerģijas ražošana kļūs efektīvāka, plānots palielināt stacijas jaudu par 13,5 megavatiem (MW), bet līdzšinējie transformatori vairs nespēs nodrošināt hidroagregātu darbību. Šīs iekārtas nolietojas, un to darbības drošums samazinās. Tāpēc rekonstrukcijas laikā tehniski novecojušas un nolietotas iekārtas tiek aizvietotas - īpaši Pļaviņu HES rekonstrukcijai izgatavotie transformatori nomainīs 1965. un 1971.gadā izgatavotos transformatorus.

Nākamajos astoņos gados AS "Latvenergo" rekonstrukcijas gaitā plāno pabeigt visu Daugavas HES 23 hidroagregātu atjaunošanu, kas kopumā elektroenerģijas izstrādē dos pieaugumu gadā par 65 gigavatstundām (GWh).

Transformatoru atjaunošanas projekts tika sākts 2011.gada februārī, izsludinot konkursu. 2012.gada 5.martā tika noslēgts līgums ar Lietuvas firmu "Ekobana" par divu 330 kV transformatoru piegādi Pļaviņu HES. Transformatorus izgatavo rūpnīcā "Zaporoztransformator" Zaporožjē, Ukrainā. Šodien piegādāto transformatoru paredzēts nodot ekspluatācijā 2013.gada oktobrī.

Pļaviņu HES elektroenerģijas ražošanas procesā saražotā elektroenerģija no hidroagregāta tiek nodota transformatoriem, kur spriegums paaugstinās līdz 330 kV. Spriegumu paaugstina tāpēc, lai mazinātu zudumus pārvades tīklos, ekonomētu pārvades līniju metālu. Savukārt lietotājiem spriegumu ar citiem transformatoriem pēc tam pazemina līdz patērētāja spriegumam. Pļaviņu hidroelektrostacijā ir pieci 330 kV transformatori.

Svarīgākais