Šodien sāksies Rīgas pils glābšanas darbi

© F64 Photo Agency

Vakar saņemta atļauja no apdrošinātājiem un šodien varēs sākties ugunsgrēkā cietušās Rīgas pils glābšanas darbi, šodien intervijā Latvijas Radio teica valsts AS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) valdes priekšsēdētāja Baiba Strautmane.

Viņa informēja, ka vakar pēcpusdienā apdrošinātāji no apdrošināšanas AS "Baltijas apdrošināšanas nams" apsekoja cietušo objektu un vēlu vakarā deva atļauju sākt glābšanas darbus.

Viņa uzsvēra, ka sākotnēji jāizvāc izdedži, samirkušie materiāli, lai atvieglotu konstrukcijas un ļautu glābt to, kas nav tik ļoti cietis ugunsgrēkā.

Savukārt jau nākamnedēļ varētu tikt izstrādāti risinājumi pagaidu jumta izbūvei. Strautmane uzsvēra, ka pagaidu jumta būvniecība, nepietiekami izvērtējot nodarītos postījumus, var nodarīt vēl lielākus bojājumus, nekā jumta neesamība.

Viņa atzina, ka lietus, kas Rīgā lija naktī un šorīt agri no rīta, turpina nodarīt postu kultūrvēsturiskajām vērtībām, kas pašlaik atrodas zem klajas debess, zem iebrukuša jumta.

Strautmane informēja, ka jau tagad ir skaidrs, ka būs būtiski jāpārstrādā pils rekonstrukcijas un restaurācijas plāns, jo jāveido jauni risinājumi. Tas noteikti pagarinās plānoto darbu termiņu un esot maz ticams, ka 2015.gadā pilī varēs atgriezties Valsts prezidents.

Kā novēroja aģentūra LETA, šorīt ap plkst.8 nekādi darbi pilī nebija sākti. Ja vien uz vecpilsētas fona neizceltos sadegušais un iebrukušais pils jumts, nekas neliecinātu par drausmīgo nelaimi, kas notika pirms vienas dienas.

Pie pils vārtiem pulcējās Militārās policijas vīri, kas, visticamāk, devās projām pēc godprātīgi veiktās maiņas. Pilij vieglā solī garām paskrēja pāris rīta skrējienu entuziastu. Daži nesteidzīgi tūristi, kašķīgi zvirbuļi apstādījumu krūmos, kliedzoši ķīri, kas riņķoja virs nakts lietū izmirkušajiem un rīta saulē tvaikojošajiem Rīgas pils mūriem.

Vien autovadītāji un automašīnu pasažieri, kas brauca pāri Vanšu tiltam cītīgi vēroja uguns nodarīto postu Rīgas pilij, un izmisīgi centās pagūt iemūžināt redzēto savos viedtālruņos.

Kā ziņots, ugunsgrēkā, kas Rīgas pilī plosījās naktī uz 21.jūniju visvairāk cietusi Baltā zāle, kuras pārsegums ir pilnībā sadedzis.

Ugunsgrēks varētu būt izcēlies Kastelas daļā. Ugunsgrēkā ir daļēji cietušas Kastelas daļas, austrumu piebūves daļas un priekšpils daļas bēniņu, jumta konstrukcijas. Visvairāk ir cietusi Baltā zāle, kuras pārsegums ir pilnībā sadedzis. Tāpat ugunsgrēka radīti bojājumi ir Svētku zāles jumta daļā. Pārējās telpas ugunsgrēks nav skāris, bet konstrukcijas ir samērcētas dzēšanas procesā.