Druviete: Notikušajam ar Rīgas pili uzmanība ir jāpievērš visaugstākajā līmenī

Ugunsgrēkam Rīgas pilī un tam, ka tur uguns bīstamībai bija pakļauti vairāku muzeju krājumi, uzmanība ir jāpievērš visaugstākajā līmenī, taču secinājumus par atbildīgajiem izdarīt ir pāragri - vispirms ir jāsaņem atbildes uz jautājumiem, aģentūrai LETA sacīja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete (V).

Politiķei ir radusies doma par to, vai kādam jāuzņemas atbildība, ka muzeja krājumi bija pakļauti ugunsbīstamībai. Viņa ir sazinājusies ar komisijas locekļiem, lai apspriestos par iespēju šo jautājumu pārrunāt nākamajā nedēļā. Parasti krājumus pirms ēkas restaurācijas evakuē, tāpēc būs jānoskaidro, kamdēļ šoreiz tas nav darīts. Esot jāuzzina, vai bija izteikts priekšlikums to darīt.

Šis gadījums norāda uz nepieciešamību veikt risku izvērtēšanu, kā arī apzināties, ka ir vērtības, kas naudā nav novērtējamas. Notikums "ir ārkārtējs un gūtā mācība ir ārkārtīgi sāpīga", norādīja Druviete.

Vaicāta, vai tas neapliecina nepieciešamību šogad veikt valsts budžeta grozījumus, lai piešķirtu līdzekļus Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD), komisijas priekšsēdētāja atbildēja, ka šādu iespēju izslēgt nevar. Taču sākumā ir jāizvērtē, vai glābšanas dienestam nebija vajadzīgās tehnikas vai arī tā pie pils nenonāca laikā.

Kā ziņots, nebija pieļaujami sākt Rīgas pils remontdarbus, kamēr nebija pārvietoti muzeju krājumi, aģentūrai LETA sacīja bijusī kultūras ministre Helēna Demakova.

Demakova uzsvēra, ka pils rekonstrukciju nedrīkstēja sākt pirms krājumu pārvietošanas. "Jūs varat iedomāties, ka Vācijā, Anglijā vai vēl kaut kur sāktu vecas, nolietotas pils, kas ir avārijas stāvoklī, remontu un tur paliktu viņu nacionālie dārgumi?" retoriski vaicāja bijusī ministre.

Jau vēstīts, ka VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš šorīt uzsvēris, ka vairāku muzeju krājumu atstāšana Rīgas pilī uz tās remontdarbu laiku bija kļūda.

Kā ziņots, vakar vakarā Rīgas pilī izcēlās ugunsgrēks, ko pēc vairāk nekā piecu stundu aktīva darba izdevās lokalizēt ap plkst.4. Ugunsgrēkā nopostīta tika ap 3200 kvadrātmetrus liela platība.

Rekonstrukcijas darbu veicēju pilnsabiedrības "SBRE" dalībnieka, būvfirmas SIA "Re&Re" pārstāve Mārīte Straume apgalvoja, ka Rīgas pils rekonstrukcijas darbu laikā katru vakaru pēc plkst.18 tiek nodota Militārās policijas atbildībā