Deviņus gadus vecs zēns nocērt sev divus pirkstus; mediķiem izdodas tos piešūt

Šonedēļ Mikroķirurģijas centrā nonāca kāds deviņus gadus vecs zēns, kurš, palīdzot draugam skaldīt malku, bija nocirtis sev divus rokas pirkstus, aģentūru LETA informēja centra pārstāve Lauma Vaņkova.

Sešu stundu operācijā, ko veica ķirurgs Māris Krūmiņš, bērnam pirksti ir veiksmīgi piešūti un mediķi cer, ka tie spēs atgūt pilnu funkcionalitāti.

"Darbojoties ar ierīcēm un instrumentiem, mazs neuzmanības mirklis kā pieaugušajam, tā it īpaši bērnam var novest pie traumām ar smagām sekām un ilgu ārstēšanos. Vecākiem būtu jāpārliecinās, ka jebkuras aktivitātes, kas ir saistītas ar jebkādiem instrumentiem, bērni veic tikai vecāku vai citu pieaugušu cilvēku klātbūtnē. Protams, jāņem vērā arī bērna vecums. Deviņus gadus vecam bērnam cirvi rokā dot nevajadzētu!" uzsver Mikroķirurģijas centra ārsts.

Līdz ar vasaras brīvlaika sākšanos bērniem ir daudz vairāk brīvā laika, viņi kļūst fiziski aktīvāki, vairāk uzturas svaigā gaisā, kas diemžēl palielina arī risku gūt kādu traumu. No visām traumām, protams, bērnus nav iespējams pasargāt, taču daudzas nelaimes ir iespējams novērst, skaidro mediķi.

Tipiskākās traumas, ko gūst bērni vasarā, ir saules apdegumi, slīkšana, sasitumi, mežģījumi un lūzumi, dažādas sadzīves traumas, kas radušās mājās, novietojot bīstamus priekšmetus bērnam pieejamās vietās, kā arī dažādi citi negadījumi.

Mediķi mudina vecākus skaidrot saviem bērniem jautājumus, kas saistīti ar drošību, pat tad, ja šķiet, ka bērns jau ir pieaudzis un visu zina. Tāpat bērna klātbūtnē būtu jābūt kādam pieaugušajam, kurš varētu uzraudzīt, ar kādām aktivitātēm bērns nodarbojas, lai pasargātu viņu no nelaimes gadījumiem. "Sargāsim sevi un savus bērnus, lai vasaras brīvlaiks būtu pilns ar smaidiem un pozitīvām emocijām!" aicina Mikroķirurģijas centra speciālisti.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais