Valsts prezidents un Rundāles pils direktors: Rīgas pils ugunsgrēks ir nacionāla nelaime

Ugunsgrēks Rīgas pilī ir nacionāla nelaime un tā rezultātā stipri bojātas vēsturiskas vērtības, šodien žurnālistiem sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš, kurš pats klātienē bija ieradies novērtēt situāciju pēc notikušās nelaimes.

Pats Bērziņš vēl vakar vakarā bija devies garām Rīgas pilij, bet jau pirms plkst.23 viņš saņēmis īsziņu, ka Rīgas pils jumts ir ugunīs. "Man vakar bija ļoti smaga diena, garāka par 13 stundām. "Es domāju - tas tik man vēl bija vajadzīgs!" savas pirmās emocijas pēc īsziņas saņemšanas raksturoja Valsts prezidents.

Taujāts par atbildīgo meklēšanu notikušajā, Bērziņš norādīja, ka ar nelaimes cēloņu meklēšanu nodarbosies profesionāļi un tad būs iespējams runāt par atbildību.

Rīgas pils nav dzimusi zem laimīgas zvaigznes, to rāda visa tās garā vēsture, un vakar notikušais ugunsgrēks pilī ir kārtējā šīs traģiskās mājas traģiskā nelaime - īsta nacionālās kultūras traģēdija, sarunā ar aģentūru LETA sacīja Rundāles pils direktors Imants Lancmanis.

"Vakar notikušais ir ne tikai ugunsgrēks, bet sava veida nacionālā nelaime. Rīgas pils kā Latvijas varas simbols ir bijis cauri gadsimtiem, un muzeji tajā glabā nacionālos dārgumus. Tad ir baigs likteņa trieciens, ka tieši Nacionālajā vēstures muzejā ir izstāde "Simts nacionālie dārgumi", kura, cik zināms, ir cietusi. Jāatceras, ka desmit Latvijas kultūras kanonu objektos ietilpst Sūtņu akreditācijas zāle Rīgas pilī - cik zināms, arī tā ir gājusi bojā," pauda Lancmanis.

Rundāles pils direktors domā, ka pēc notikušās ugunsnelaimes Latvijas muzeju dzīve mainīsies. "Tas ir ne tikai fizisks, bet dziļš morāls trieciens Latvijai, un es baidos, ka nekad vairs muzeju dzīve mūsu valstī nebūs tāda kā agrāk. Rīgas pils, kurā tik cerīgi sākās tās atdzimšana, kļūs par kārtējo labojumu, kārtējo mēģinājumu kaut ko glābt."

Jautāts, vai muzeju krājumiem remontdarbu laikā nebija jābūt pārvietotiem, Lancmanis sacīja, ka Nacionālais vēstures muzejs ar visiem saviem krājumiem nevar tā vienkārši kaut kur aiziet. Mākslas vēsturnieku vairāk satrauc fakts, ka liesmas pilī tik vienkārši varējušas izplatīties. "Mūsu pilī pietiek ar cigarešu dūmiem, lai sāktu darboties signalizācija. Kā tas iespējams, ka šādā milzīgā, vērtīgā objektā liesmas tā vienkārši var izlauzties?" neizprot Lancmanis.

Kā ziņots, vakar vakarā Rīgas pilī izcēlās ugunsgrēks, ko pēc vairāk nekā piecu stundu aktīva darba izdevies lokalizēt ap plkst.4. Nopostīta ap 3200 kvadrātmetru liela platība.

Svarīgākais