Prezidenta kanceleja: Novērtēt radītos zaudējumus varēs pēc tam, kad darbu pabeigs izmeklētāji

Tikai tad, kad izmeklētāji un eksperti pabeigs savu darbu šonakt degušajā Rīgas pilī un konstatēs, kas ir noticis, telpās varēs ieiet pilī izvietoto muzeju darbinieki, Valsts prezidenta kancelejas darbinieki, gan arī uzņēmuma "Valsts nekustamie īpašumi" darbinieki, lai novērtētu zaudējumus, šorīt intervijā LTV raidījumam "Labrīt, Latvija" sacīja Valsts prezidenta kancelejas vadītāja vietnieks Aleksandrs Bimbiruls.

Pēc viņa teiktā, Militārā policija joprojām veic pils apsardzi un pēc ugunsgrēka likvidēšanas pirme, kas ieies telpās, būs eksperti un izmeklētāji.

Kā norādīja Bimbiruls, Valsts prezidents Andris Bērziņš pārdzīvo pagājušajā naktī notikušo ugunsgrēku Rīgas pilī, kur tradicionāli izvietota Valsts prezidenta rezidence.

Iepriekš bija plānots, ka prezidents savā rezidencē varētu atgriezties 2015.gada 1.jūnijā, taču līdz ar ugunsgrēku šajā termiņā, visticamāk, tas neizdosies.

Bimburuls atgādināja, ka prezidenta rezidence Rīgas pils remontdarbu laikā pārvietota uz pagaidu rezidenci Melngalvju namā, kur viņš turpinās darbu līdz Rīgas pils būs gatava uzņemt prezidentu.

Kā ziņots, vakar vakarā Rīgas pilī izcēlās ugunsgrēks, ko pēc vairāk nekā piecu stundu aktīva darba izdevies lokalizēt ap plkst.4. Nopostīta ap 3200 kvadrātmetru liela platība.

Vislielāko skādi liesmas nodarījušas pils jumtam, jumta konstrukcijām un bēniņiem - šīs ēkas daļas izdegušas 2400 kvadrātmetru platībā. Uguns postījusi arī ceturto jeb augšējo pils korpusa stāvu 600 kvadrātmetru platībā, bet trešajā stāvā izdeguši 200 kvadrātmetri, pastāstīja Šembele.

Ugunsgrēka dzēšanai tika piesaistīti visi VUGD Rīgas reģiona pārvaldes rīcībā esošie resursi, palīgā devās arī ugunsdzēsēji no Jūrmalas. Uz notikuma vietu tika norīkots Rīgas brīvostas velkonis. Dzēšanas darbu laikā radās problēmas ar ūdens ņemšanu, bez tam pievīla arī ugunsdzēsēju vecā un nokalpojusī tehnika. Viens VUGD darbinieks, strādājot pilī, saindējās ar degšanas produktiem. Citi cilvēki ugunsgrēkā necieta.

Kā ziņots, Rīgas pils patlaban tiek remontēta, tikmēr Valsts prezidenta kanceleja ir pārcelta uz Melngalvju namu. Rekonstrukcijas un restaurācijas darbu pirmo kārtu veic pilnsabiedrība "SBRE", kas ir būvniecības kompāniju "Re&Re" un "Skonto būve" apvienība.

Svarīgākais