Līgo svētki sākas ar tirgu

Sagaidot Līgo svētkus, Rīgā, Doma laukumā, šodien notiek Zāļu tirgus – lustīgs, krāšņs, smaržīgs un garšīgs, gluži kā pati Līgo diena. Arī veikalos šodien gaida ierodamies īpaši daudz pircēju, jo daļa pilsētnieku uz līgošanas vietām dosies jau šovakar.

Doma laukuma Zāļu tirgū ik gadu var priecāties par ziedu vainadziņiem, ozollapu Jāņu vainagiem, Līgo svētku dekoriem, citām lietām, kas tapušas no jāņuzālēm. Tas viss rada tik spilgtu iespaidu, ka daudzi to apmeklē pat tad, ja neko īpašu nekāro iegādāties.

Vainagus pin divas diennaktis

Ieva Kļava, kura uz Zāļu tirgu ar pašas pītiem vainagiem un dekoriem dodas jau piekto gadu pēc kārtas, Neatkarīgo trešdien smaidīga sagaida savas mājas pagalmā Ikšķilē. Lai gan tobrīd līdz Zāļu tirgum bija palikušas divas dienas, Ieva atzīst, ka nu jau ir sācies karstākais darba laiks. Parasti pēdējās diennaktis pirms Zāļu tirgus tiek pavadītas intensīvā darbā, tikpat kā bez miega. Dūšīgi palīgi jāņuzāļu lasīšanā un pīšanā Ievai ir arī abi bērni – meita Madara un dēls Mārtiņš. Madara rāda tulznas uz rokām, kas iegūtas no zāļu plūkšanas. Viņa gan par tām daudz nebēdā, jo mammai palīdz ik gadu.

Viena vainaga uzpīšanai nepieciešamo laiku viņa nekad nav mērījusi, jo tas ir radošs process, nevis ražošana. Kamēr Ieva rāda, kā vainags pinams, Madara atnes saplūktu rasaskrēsliņu pušķīti, ko iepīt vainagā, savukārt Mārtiņam mamma palūdz atnest vēl smilgas. «Gatavojot vainagus Zāļu tirgum, protams, neatliek laika skraidīt pa pļavu pēc katra zāles stiebriņa. Tāpēc jāņuzāles sagādājam laikus,» atklāj Ieva.

Lai gan šogad Zāļu tirgus ir divas dienas pirms Līgo nakts, Ieva teic, ka vainagus līgošanai var pirkt arī šodien. Tikai, lai tos saglabātu svaigus, par to ir jāparūpējas. Piemēram, ziedu vainadziņus Ieva iesaka viegli apslacīt ar ūdeni, ielikt tos celofāna maisiņā un ledusskapī.

Sieru gatavo dubulti

Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvajām sabiedrībām Dundaga, Straupe PKS, Piena ceļš un Trikāta KS piederošie piena pārstrādes uzņēmumi tradicionāli ir lepojušies ar savu īpašo un atšķirīgo sieru piedāvājumu un atzīst, ka pieprasījums pēc siera īpaši pieaug tieši pirms Līgo svētkiem.

«Lai spētu apmierināt pircēju pieprasījumu pēc siera, jūnijā mūsu piena pārstrādes ražotne strādā ar dubultu jaudu, tajā skaitā svētdienās. Tāpat, tuvojoties Līgo svētkiem, būtiski pieaug piena daudzums, kuru iepērkam no zemniekiem, jo pircēji pirms Jāņiem ir iecienījuši ķimeņu sieru,» stāsta Straupes PKS valdes priekšsēdētājs Imants Balodis.

Siera ražošanas kāpumu ietekmē arī apjomīgi pasūtījumi sieram kā svētku dāvanām uzņēmumiem. Piemēram, LPKS Dundaga kāda liela uzņēmuma vajadzībām saražojusi pustonnu svaigā mīkstā siera Taizelis, no kura tiks izveidotas teju 900 siera pīnes kā Līgo svētku sveiciens uzņēmuma klientiem un sadarbības partneriem.

«Jauns siers nerodas katru dienu un arī katru mēnesi ne, tādēļ esam īpaši gandarīti, ka Jaunpils pienotavai šogad izdevies veikalu plauktos nogādāt trīs jaunus sierus – sālītu svaigo sieru Jaunpils Fetiņ un divu veidu puscietos sierus Imperators un Pavasaris. Latvijas siera baudītājs nenoliedzami ir piesardzīgs uz jaunumiem, tomēr mums patīk šī pionieru loma, un esam gatavi piedāvāt aizvien jaunus produktus,» atzina Piena ceļa valdes priekšsēdētāja Ilze Aizsilniece.

Arī Rimi veikalos, tuvojoties Līgo svētkiem, par 15% palielinājies pieprasījums pēc dažādu šķirņu sieriem. Līdz ar tradicionālajiem ķimeņu sieriem, kuri Rimi veikalos pieejami plašā sortimentā, pircēji labprāt iegādājas arī ne tik ierastas siera šķirnes – Sierštelles sierus, Latgales piena Līgo sieru, Kazdangas un Trikātas sierus, sierus ar pelējumu, parmezāna tipa sierus, Camamber, Dor blue un daudzus citus.

Manikīrs un iešļūcenes

Pirms Līgo svētkiem lielāka burzma kā parasti ir arī tirdzniecības centros. Tajos cilvēki steidz iegādāt dāvanas, ja plānots Jāņos doties ciemos, kā arī vasarīgu un ērtu apģērbu svinībām laukos. Galleria Riga sabiedrisko attiecību konsultante Daina Saliņa Neatkarīgajai atklāja, ka šogad pirms Jāņiem pirktāko preču sarakstā ir vasarīgas kleitas, T krekli un bikses. Savukārt apavu veikalos šajā laikā vislielākais pieprasījums ir pēc iešļūcenēm.

«Tāpat aktuāli ir arī skaistumkopšanas pasākumi – daudzas klientes izvēlas izmantot salonu Pastelle vai Calmena pakalpojumus, lai sagatavotos svētkiem. Iecienītākās procedūras pirms Līgo svētkiem ir gelish manikīrs un friziera pakalpojumi,» stāstīja D. Saliņa. Tā kā daudzi pilsētnieki Līgo svētkos plāno doties uz laukiem, kur ne visās vietās norēķiniem pieņem bankas kartes, tad lielāka cilvēku plūsma pirms svētkiem vērojama arī pie tirdzniecības centros izvietotajiem bankomātiem. Taču Līgo dienā un Jāņos tirdzniecības centri ir tukši un klusi.

Svētkos tērēsies vairāk

Latvijas nacionālā mazumtirgotāja ELVI veiktajā Latvijas iedzīvotāju aptaujā noskaidrots, ka šogad pircēji ir plānojuši uz Līgo svētkiem tērēties brangāk nekā citus gadus. «Vairāk nekā desmit latus šogad ir gatavi tērēt 78,4% aptaujāto, kas ir par vienu procentu vairāk nekā pagājušajā gadā. Šogad arī mazāk cilvēku nekā pērn produktu iegādē priekšroku dos akcijas precēm. Šogad akcijām uzmanību plāno pievērst 57,7%, kas ir gan nedaudz mazāk salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu – 2012. gadā akcijas produktus plānoja pirkt 62,4% aptaujāto.

«Iepriecinošs ir fakts, ka lielākā daļa aptaujāto plāno svētkus aizvadīt savējo lokā – ar ģimeni un draugiem šos svētkus aizvadīs attiecīgi 56 un 25,2%. Mājās svinības rīkos 38,3%, ciemos dosies 33,9%, taču 11% dosies uz kādu organizētu svētku pasākumu,» teica SIA Pārtikas tirdzniecības apvienība, kas ir ELVI franšīzes turētāja, komercdirektore Laila Vārtukapteine.

***

UZZIŅAI

Līgo svētku galda pārtikas produktu TOP

1. Siers

2. Šašliks

3. Pīrāgi

4. Salāti

5. Augļi un dārzeņi

6. Kūkas un cepumi